‘Bursa'da 12 ay turizm’ temasıyla 18-19 Aralık günlerinde gerçekleştirilen 2.Turizm Zirvesi ve 4. Bursa Turizm Sempozyumu, sektör temsilcileriyle birlikte yaklaşık 1000 katılımcıyı bir araya getirdi.
Skal Bursa Turizm Profesyonelleri Derneği ev sahipliğinde, TÜRSAB, GÜMTOB, BURO, BUSAT iş birliği, Bursa Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, BTSO ve Uludağ Üniversitesi katkılarıyla, Burkon Turizm organizasyonuyla Merinos AKKM'de gerçekleştirilen 2. Bursa Turizm Zirvesi'nde Bursa'nın turizmi tüm detaylarıyla ele alındı.
Zirve Koordinatörü ve Burkon Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Eker, Bursa’nın ortak akıl ve fikir birliğiyle Turizm Zirvesi’nin hazırlandığını dile getirerek, “Gerçekleştirilen sunumlarda uzman isimler ve akademisyenler ile şehrimizdeki yerel yönetimler, katılımcılarla bilgi alışverişinde bulundular. Bursa’nın turizm potansiyelini en iyi şekilde değerlendirmek için zaman kaybetmeden yapılması gerekenlerin ortaya konulduğu zirvenin ilk gününde 2023 Turizm strateji planında değişiklik ve yerelde karşılaşılan sorunlar, Bursa'da turizm değerleri, Sağlık turizminde tanıtım ve pazarlama ve Sağlık turizminde yerel yönetimlerin yeri ve önemi gibi konularda katılımcılara bilgiler aktarıldı” dedi.
Turizm İhmal Edildi
Zirve’nin ikinci gün yapılan resmi açılışına başta Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun yanı sıra Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr.Haluk Dursun, AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu, Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, il yöneticileri ve sektör temsilcileri katıldı. Zirvenin açılış konuşmasını gerçekleştiren Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, Bursa'nın turizme yatkın bir alt yapısı olmasına rağmen bu konuda inisiyatif alabilecek girişimcilere ihtiyacı olduğunu ifade ederek, "Bursa'da turizme yön verecek girişimcilere, Bursa’nın geçmişinden getirdiği değerleriyle tarihi geleceğine, hem ülkemize hem şehrimizin turizm dinamiklerine önemli katkı sağlayacak bu zirveden ulaşacağız” dedi.
Bursa’nın daha çok sanayi ve endüstriyi ortaya koyarak turizm alanını ihmal ettiğini belirten Bakan Müezzinoğlu, özellikle sağlık turizminin kendileri için stratejik bir alan olduğunu, Bursa özelinde de tüm hizmetleri dünya insanına sunmanın hükümet olarak sorumluluklarında olduğunu belirterek, "Yedi bakanlıkla birlikte sağlık turizminin koordinasyonu Sağlık Bakanlığımıza verildi. Türkiye genelinde farklı boyuta taşımak gibi bir sorumluluğun altyapısını büyük ölçüde bitirdik. Özellikle termal sağlık turizmini, tanıtım ve pazarlama bakış açıları ve farklı dinamiklerle önümüzdeki günlerde kamuoyunun uygulama gündemine güçlü bir şekilde getirmiş olacağız. Bursa bu anlamda ciddi alt yapısı olan bir kentimiz. Sağlık turizminde ister medikal isterse termal, yaşlı ya da diğer alanlarda akreditasyonu güçlü hale getirmezsek ve hizmeti aldıktan sonra güveni sağlamazsak inişe başlarız. Mutlaka bunu merkeze alan bu hizmeti veren bir yapıyı yılsonuna kadar tamamlamış olacağız.” şeklinde konuştu.
Büyükşehir Değil Uluşehir Diyelim
Büyükşehir vasfının Bursa’ya yetersiz kaldığının altını çizen Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Haluk Dursun, “Sloganların doğru seçilmesi gerekiyor. Bursa’yı bütün potansiyeli, geniş medeniyet coğrafyası ile kültür ve turizm kenti olarak değerlendirdiğimizde, gerçekten Ulu bir şehir. Bir şehirde kültürel altyapıyı müze, kütüphane ve sanat etkinliklerini sergileyecek salonlar gösterir, turizm denince bu saydıkların kadar konuş derler. Bakanlık olarak Bursa’nın zenginliğini her yönden değerlendirmemiz gerektiğinin farkındayız” şeklinde tamamladı.
Yol Haritamız Ortaya Çıkacak
Skal Bursa Turizm Profesyonelleri Derneği Başkanı Vehbi Varlık, yaptığı değerlendirmede Bursa’nın 5 milyon turist hedefini yakalaması için, zirvenin sonucunda çıkacak raporun ödemine dikkat çekerek, "Bursa Turizminin Pazarlanması ve Tanıtımı, Kongre Turizmi, Alternatif Turizm, Termal Turizm ve Yatırımları, Bursa’nın Gastronomik Değerleri, Sağlık Turizmi Trendleri, Turizm Rehberliği gibi bir çok önemli konudaki zirvede ortaya koyulan görüşler rapor haline getirilecek. Hazırlanan raporun Bursa’nın turizm ekonomisi ile desteklenmesinde önemli bir yol haritası olacağına inanıyoruz” dedi. Bursa’nın turizm potansiyelini en iyi şekilde değerlendirmek için zaman kaybetmeden, günümüzde yapılması gerekenleri dünya vizyonuna sahip turizm uzmanlarının bakış açısı ile ortaya koyulduğunun altını çizen Varlık, turizmle ilgili tüm kurum, kuruluş çalışanları ve gönüllülerine zirvedeki katkılarından ötürü teşekkür etti.
Zirve’de öne çıkan başlıklar