TÜROB’un Ekim ayı ‘Bilgilendirme Toplantısı Lazzoni Hotel’de gerçekleştirildi.

TÜROB Başkanı Müberra Eresin, yaklaşık iki yıllık pandemi molasının turizmdeki olumsuz etkilerinin tam anlamıyla giderilmesi için biraz daha zamana ihtiyaç olduğunu belirtti.

28 Ekim 13:26

TÜROB Konaklama Vergisi’nde erteleme istedi

TÜROB Başkanı Müberra Eresin, yaklaşık iki yıllık pandemi molasının turizmdeki olumsuz etkilerinin tam anlamıyla giderilmesi için biraz daha zamana ihtiyaç olduğunu belirtti. Konaklama Vergisi’nin 2024 yılına ertelenmesinin sektör açısından çok önemli olduğunu söyleyen Eresin, uygulamanın nisbi değil maktu olmasının daha uygun olacağını dile getirdi.

Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin, yaklaşık iki yıllık pandemi molasının turizm sektöründeki olumsuz etkilerinin tam anlamıyla giderilmesi için biraz daha zamana ihtiyaç olduğunu belirterek, Konaklama Vergisi’nin 2024 yılına ertelenmesinin sektör açısından çok önemli olduğunu söyledi. TÜROB’un Ekim ayı ‘Bilgilendirme Toplantısı ve Geleneksel Öğle Yemeği’ etkinliği Lazzoni Hotel’de gerçekleştirildi. TÜROB üyeleri ve turizm sektörünün önde gelen temsilcilerinin biraraya geldiği etkinliğe Türk Hava Yolları Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Olmuştur da katıldı.

‘Toparlanma süreci devam ediyor’

Toplantıda konuşan TÜROB Başkanı Müberra Eresin, Konaklama Vergisi’nin son günlerde turizmde en fazla konuşulan konuların başında geldiğine dikkat çekerek, şu görüşleri dile getirdi: “2019 yılı Aralık ayında yasalaştırılan ancak çeşitli nedenlerle 01.01.2023'e ertelenen Konaklama Vergisi'nin uygulamasına yönelik Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayımlanan ‘Konaklama Vergisi Tebliğ Taslağı’ konusunda görüşlerimizi paylaştık. COVİD-19 pandemisinden en büyük darbeyi alan sektörümüzün henüz toparlanma sürecinde olduğu ve geçmiş açıkları kapatabilmek içinde uğraştığı bu dönemde maalesef konaklama vergisi gündemdeki yerini koruyor. Konaklayan misafirler tarafından ödenecek bu verginin dünyadaki örnekleri gibi maktu bir tutar değil de yüzde 2 olarak nisbi bir tutar olması bizleri düşündüren en önemli nokta. 

Sektörün ve rakip destinasyonların rekabet koşulları, dünya turizminde yaşanan küresel gelişmeler ve sektörümüzün, misafirlerinin getirilecek yeni bir vergiye henüz hazırlıklı olamayacağı dikkate alınarak misafirlerden tahsil edilecek Konaklama Vergisi’nin;

 

a) Maktu, yani belli bir miktarda ifade edilerek oda başına tutar olarak belirlenmesi, aksi halde oranın sadece geceleme bedelini kapsamak üzere yüzde 1’e çekilmesi ki uygulamada çok zorluklar olacaktır,

 

b) 01.01.2024 tarihinden itibaren uygulanmak üzere ertelenme yönünde talep ve beklentilerimiz ilgili Bakanlıklarla paylaşılmış olup tarafımızdan yakından takip edilmektedir.” 

 

Doluluklar ve fiyatlardaki artış sürdü

Güncel doluluk oranları hakkında da bilgi veren Eresin, şu bilgileri verdi:

• 2019 ile kıyaslama yapmaya devam ediyoruz. Daha önce de belirttiğim gibi, geçmiş dönemle karşılaştırma yaparken turizmde kayıp yıllar olarak kabul ettiğimiz 2020 ve 2021 yıllarını hiç dikkate almıyoruz.

 

• STR Global tarafından TÜROB için özel olarak hazırlanan rapora göre;

İstanbul’da Eylül 2022’de otel dolulukları yüzde 87.7 oldu. 2019 yılı Eylül ayına baktığımızda bu oran yüzde 80.7 olmuştu. İlk 9 ayda ise İstanbul’da doluluklar yüzde 74.4  olarak gerçekleşti. 2019’un ilk 9 ayında bu oran yüzde 74.1 olmuştu. 

 

• Geçen ayki toplantımızda Eylül ayı itibariyle yıllık bazda da güzel haberi verebileceğimi belirtmiştim. Bu güzel haberi şimdi paylaşıyorum. İstanbul’da ilk 9 aylık dönem itibariyle 2019’u az da olsa geçmiş olduk. 2022’yi, 2019’un üzerinde bitirme umudumuzu koruyoruz.

• İstanbul’a son aylarda oluşan ilgi ve talep, şehrimizin yeniden dünyanın en fazla ziyaret edilen şehirleri arasına girmesini sağlayacak ve ‘marka şehir’ unvanını sağlamlaştıracaktır. İstanbul’un dünya turizm sahnesine dönmesinde, son aylarda hızlanan kültür, sanat, kruvaziyer, gastronomi, spor, kongre-toplantı turizmi etkinliklerinin de hiç şüphesiz çok önemli payı vardır. 

• Türkiye genelinde ise Eylül 2022 otel dolulukları yüzde 77.8 oldu. 2019 yılı Eylül ayına baktığımızda bu oran yüzde 74.4 olmuştu. İlk 9 ayda ise Türkiye genelinde doluluklar yüzde 66.9  olarak gerçekleşti. 2019’un ilk 9 ayında bu oran yüze 67.7 olmuştu.  

• Oda fiyatlarımızda ve oda gelirlerimizdeki yükseliş de devam etti. İstanbul’da ADR (Average Daily Rate) olarak adlandırılan günlük satılan oda bedelimiz Eylül 2022’de 164.2 Euro oldu. 2019 yılında bu rakam 95.9 Euro olmuştu.Toplam oda sayısı üzerinden odabaşı elde edilen gelirler ise (RevPAR) Eylül 2022’de 144.1 Euro olarak ölçüldü. Bu rakam 2019’da 77,44 Euro olmuştu. 

• Türkiye genelinde ise günlük satılan oda bedelimiz Eylül 2022’de 142.2 Euro oldu. 2019 yılında bu rakam 83,33 Euro olmuştu. Toplam oda sayısı üzerinden odabaşı elde edilen gelirler ise Eylül 2022’de 110.6 Euro olarak ölçüldü. Bu rakam 2019’da 61.9 Euro olmuştu. Türkiye genelinde Ocak-Eylül döneminde; günlük satılan oda bedelimiz 117.34Euro olarak ölçüldü. Bu rakam 2019’da 79.2 Euro olmuştu. Ocak-Eylül döneminde toplam oda sayısı üzerinden odabaşı elde edilen gelirler ise 78.4 Euro olarak ölçüldü. Bu rakam 2019’un ilk 9 ayında 53.6Euro olmuştu. 

• Bütün bu verilerin pozitif gelişiminin yanında STR’ın Avrupa raporlarına baktığımızda özellikle İstanbul için gelişime daha ne kadar açık olduğumuz net. Bütün dünyada artan maliyetlerin de yansıması olarak ortalama oda fiyatları halen yükselmeye devam ediyor. Avrupa’da İstanbul’a rakip şehirlerin yıllık ortalama oda fiyatlarına ulaşabilmemiz için çalışmaya devam etmeli, artan maliyetler altında ezilmeden, kayıplarımızın önüne geçebilmeliyiz.

Turizm Meslek Liseleri Arası Aşçılık yarışması şubat ayında 

TÜROB’un eğitim çalışmalarından da bahseden Eresin, “Turizm otelcilik sektörü ve meslek liseleri arasında bir köprü oluşturmak üzere hayata geçirdiğimiz, Sektör Yetenek Avında isimli liseler arası yemek yarışmasını 2018 yılından beri gerçekleştiriyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı ve Gastronometro iş birliğiyle, gastronomi turizminin gelişmesine katkı sağlamasının yanı sıra turizm meslek liselerinden mezun olanlara da istihdam sağlamak amacıyla başlattığımız “Sektör Yetenek Avında” projesi kapsamında Turizm Meslek Liseleri Arası Aşçılık Yarışması’nın dördüncüsünü 22-23 Şubat 2023 tarihleri arasında düzenleyeceğiz” dedi.

Uyarı! Bu sitede yer alan tüm içerikler, "5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu" uyarınca tescil ve koruma altındadır. Kısmen dahi olsa; basılı şekilde ya da internet üzerinde, izinsiz çoğaltılıp kopyalanamaz, alıntı yapılıp kullanılamaz. Ancak habere aktif link verilerek kullanılabilir. Aksi taktirde İstanbul Mahkemeleri yetkilidir.


TAV