TÜROB, Timur Bayındır ile 'devam' dedi!

"Türkiye" ile daha da güçlendi, adını Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) olarak değiştirdi!

17 Şubat 09:53

Türkiye'de konaklama sektörünün çatı örgütü Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği'nin (TUROB) 22. Olağan Genel Kurul Toplantısı gerçekleştirildi. Seçimli genel kurulda tek liste ile seçime gidilirken, oylama sonucunda TUROB'un yeni yönetim kurulu da belli oldu.  Yeni yönetim kurulu Timur Bayındır'ı yeniden yönetim kurulu başkanlığına seçti. Genel Kurul'da TUROB için çok önemli bir değişiklik de açıklandı. Türkiye'de konaklama sektörünün en önemli temsilcisi olan TUROB'un ismi Türkiye Otelciler Birliği olarak değişirken, birliğin kısa ismi ise bundan sonra TÜROB olarak anılacak.  Böylelikle TÜROB, Türkiye ibaresini alan çok az sayıdaki sivil toplum kuruluşundan biri oldu. Genel Kurul'da konuşan TÜROB Başkanı Timur Bayındır, "Yaşanan gelişmelerden endişe duymakla beraber, TÜROB olarak bir kriz algısı içerisinde bulunmadığımızı özellikle belirtmek isteriz. TÜROB olarak, içinden geçtiğimiz dönemi, henüz gerçekleştirememiş olduğumuz reformları tamamlamamız için çok kıymetli bir fırsat penceresi olarak görüyoruz" dedi. 

Türkiye'de konaklama sektörünün çatı örgütü Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği'nin (TUROB) 22. Olağan Genel Kurul Toplantısı, turizm sektörünün önde gelen isimlerini bir araya getirdi. Bugün (16 Şubat 2016 Salı) Swissotel'de düzenlenen Genel Kurul'a TUROB üyelerinin yanı sıra THY Genel Müdürü, Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkan Vekili Doç. Dr.Temel Kotil; Avrupa Otel, Restoran ve Kafeler Birliği (HOTREC) Başkanı Susanna Kraus-Winkler; İstanbul Valisi Vasip Şahin; Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Başkanı Başaran Ulusoy da katıldı. Seçimli genel kurulda tek liste ile seçime gidilirken,  oylama sonucunda TUROB'un yeni yönetim kurulu da belli oldu.  Daha sonra toplanan yeni yönetim kurulu Timur Bayındır'ı yeniden yönetim kurulu başkanlığına seçti.               

45'inci yılında Türkiye ismini aldı, daha da güçlendi

Genel Kurul'da TUROB için çok önemli bir değişiklik de açıklandı. Türkiye'de konaklama sektörünün en önemli temsilcisi olan TUROB'un ismi Türkiye Otelciler Birliği olarak değişirken, birliğin kısa ismi ise bundan sonra TÜROB olarak anılacak.  Bu değişiklikle TÜROB, Türkiye ibaresini alan çok az sayıdaki sivil toplum kuruluşundan biri oldu.  Genel Kurul'da bir konuşma yapan TÜROB Başkanı Timur Bayındır, turizm sektöründe kurulan ilk sivil toplum örgütleri arasında yer alan TUROB'un 45. yılında ‘Türkiye' adını kullanmaya başlayacağını açıkladı. Bayındır, TÜROB'un, yani Türkiye Otelciler Birliği'nin önümüzdeki dönemde tüm ülkemizi kapsayacak çalışmaları hayata geçireceğini, Türkiye'nin dört bir yanında faaliyete geçen il temsilciliklerinin sayısının artacağını belirtti. 

Kriz algısında değiliz

Türkiye'de turizm yatırımlarının günümüzde toplam maliyetinin yaklaşık 75 milyar dolar, yatak kapasitesinin ise yaklaşık 1.3 milyon olduğuna dikkat çeken Bayındır, "Sektörde, sadece son iki yılda yaklaşık 3.5 milyar dolarlık yeni yatırım yapıldı. 2023 yılına kadar sektöre yatırım miktarının 90 milyar dolara, çalışan sayısının ise 1.3 milyona çıkmasını öngörüyoruz" dedi. Son dönemde dünyadaki birtakım siyasi ve ekonomik gelişmelerin, terör saldırılarının gerek ülke turizmimizi gerekse global turizmi yoğun bir şekilde olumsuz olarak etkilediğini vurgulayan Bayındır, "Son dönemde yakın coğrafyamızda yaşadığımız terör, siyasi kargaşa ve insanlık dramları gibi olumsuz gelişmeler bize arz güvenliğinin jeopolitik tablodan ne kadar hızlı etkilenebileceğini göstermesinin yanında,  sektörümüzde gün be gün artar bir şekilde, endişeye yol açmaktadır. Yaşanan gelişmelerden endişe duymakla beraber, TÜROB olarak bir kriz algısı içerisinde bulunmadığımızı özellikle belirtmek isteriz. Bu olumsuz gelişmeler karşısında, sektörümüzü ve istihdamı koruyup, rekabet koşulları çerçevesinde mücadele edilmesini sağlayacak gerekli tedbirlerin de ivedi olarak alınması gerektiğinin altını çizmek isteriz. Temel dileğimiz, bu sürecin en az zarar ile atlatılarak, gelişmelerin fırsata dönüştürülmesi yönünde kararlı adımlar atılmasıdır" diye konuştu. 

Fırsat penceresi olarak görüyoruz

"TÜROB olarak, içinden geçtiğimiz dönemi, henüz gerçekleştirememiş olduğumuz reformları tamamlamamız için çok kıymetli bir fırsat penceresi olarak görüyoruz" diyen Bayındır, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu dönemde sektörümüzün sürdürülebilirliğine, çalışma hayatında başta esnek çalışma modelleri olmak üzere beklenen düzenlemelerin hayata geçirilmesine, yatırımların devamlılığı ve verimli kullanımını teşvik edecek şekilde düzenlemelerin kararlılıkla hayata geçirilmesine ihtiyaç duyuyoruz. Beklenen reformlar ile, 2023 hedefimiz olan, 50 milyon turist 50 milyar dolar turizm gelirine ulaşılmasının yanında, İstanbul-Antalya-Muğla üçgenine sıkışmış Türkiye turizminin, Anadolu'ya yani tüm ülkeye yaygınlaştırılması sağlanacak,  sektörün yapısal dönüşümüne duyulan ihtiyaç karşılanacaktır. Öncelikle; turizm yatırımlarının Anadolu illerimizde yaygınlaştırılması için yatırımcıları cesaretlendirici ve son derece cazip teşvik sistemi getirilmesi,  işletmelerin verimli kullanımını sağlayacak; bunun yanı sıra, sektörde öngörülebilirlik ve kamu maliyesinde de sürdürülebilirliğe katkıda bulunacaktır. Kontrolsüz olarak süren otel yatırımlarının, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Sektör Örgütlerinin katılımında oluşturulacak, "Yatırım İzleme Kurulu" gözetiminde, arz/talep dengesi dikkate alarak planlanması sonrasında verilecek izinlere göre, yönlendirilmesi için çalışma başlatılması sürdürülebilir turizm açısından önem taşımaktadır. Bu nedenle 2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu günün değişen koşulları dikkate alınarak yeniden düzenlenmeli."

"Bakan'a teşekkür ediyoruz"

"Kültür ve Turizm Bakanımız Mahir Ünal'a özel bir teşekkür etmek istiyoruz" diyen Bayındır, "Zira, kendilerinin girişimleri neticesinde, 2016 yılı Nisan-Mayıs ayları içerisinde Antalya, Alanya, Bodrum, Dalaman, İzmir ve Kütahya havalimanlarına, yurtdışından 100 kişi ve üstü sayıda turist getiren uçaklara 6 bin dolar yakıt desteği verilmesi, desteğin tüm dünyadan gelecek uçakları kapsaması sektörümüzün desteklenmesi adına son derece önemli bir adım oldu. TÜROB olarak, sürekli olarak gündeme getirdiğimiz üzere, söz konusu desteğin sağlık, kış, kültür, alışveriş ve kongre turizmi dikkate alınarak başta İstanbul, Trabzon, Ordu-Giresun, Şanlıurfa, Nevşehir, Erzurum, Kars, Van olmak üzere, ülkemizdeki tüm havalimanlarını kapsaması ve uygulama döneminin Ekim-Mayıs dönemini kapsaması sektör olarak temel beklentimiz" diye konuştu. 


TAV