Turizmciler, iki yıl öncesine kadar kültür turizminde Türkiye’nin en önemli müşterileri arasında yer alan Japon turistleri geri getirmenin yollarını arıyor. Türkiye Otelciler Birliği’nin raporuna göre, bu pazarda 2017 yılı için iyimser beklentiler minimumda. Ancak güvenlik algısının yeniden iyileştirilmesi durumunda geri dönüşün başlayabileceği belirtiliyor.
Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB), geçen yıla kadar Türkiye’nin kültür turizminde en büyük pazarlarından biri olan Japonya’yı mercek altına aldı. Turizmciler bu pazarda eski günlere dönüşün yollarını ararken, Ani Ören Yeri’nden Nemrut’a, Mevlana Müzesi’nden Truva’ya, Göbeklitepe’den Efes’e kadar her yerde görmeye alışık olduğumuz Japon turist sayısında gelecek yıl da artış beklenmiyor. Japonya’nın en önemli turizm buluşması olarak kabul edilen JATA Turizm Fuarı, Japonya’nın başkenti Tokyo’da kısa bir süre önce gerçekleştirildi. TÜROB’un da katılım gösterdiği fuarda, ziyaretçilerin büyük bölümünün ‘güvenlik’ konusunda bilgi talebinde bulunduğu gözlenirken, fuar sonrası TÜROB tarafından Japonya pazarına yönelik bir rapor hazırlandı.
Hanutçular büyük sorun
Güncel gelişmelere son derece duyarlı Japon halkının ülkemizde ve bölgemizde meydana gelen terör eylemlerinden haberdar olduklarının gözlendiği belirtilen TÜROB raporunda, diğer önemli bir konunun ise Japon turistlerin ülkemizde karşılaştıkları hanutçulara yönelik şikayet ve yakınmalar yönünde olduğuna dikkat çekildi. Raporda altı çizilen konular ve bu pazarın geri kazanılması için TÜROB tarafından sunulan öneriler özetle şöyle:
* Seyahatte önceliği ‘güvenlik’ olan Japon halkı, ülkemizde ve yakın coğrafyamızda meydana gelen terör eylemleri neticesinde büyük ölçekte ülkemizi seyahat planlarından çıkardı. 2016 yılı Ocak-Ağustos döneminde ülkemizi ziyaret eden Japon turist sayısı yüzde 57 oranında azaldı.
* Japon pazarı, kendine has özellikleriyle sürdürülebilir turizmin gelişimi ve turizm gelirinin bölgelere ve sezonlara yayılması açısından ülkemiz için önemli bir pazar olma niteliği taşıyor. Söz konusu pazarda ürün çeşitlendirmesi yoluna gidilmesinin, bu amaçla kültür turizminin yanı sıra termal turizm, sağlık turizmi, golf turizmi, kongre turizmi, kış turizmi ve eko-turizm alanlarında var olan talep ve potansiyelin ülkemize yönlendirilmesi için tanıtım faaliyetleri gerçekleştirilmesi yararlı olacaktır.
*Japonya’da tanıtımdan çok ülkemize yönelik algıyı pozitife çevirecek profesyonel halkla ilişkiler çalışması yürütülmesinin önemli ve gerekli olduğu görülüyor.
Okura zinciri yatırıma geliyor
* Japonya'nın önde gelen Otel zincirlerinden biri olan Okura Hotel grubu, bir Türk ortak ile birlikte Türkiye'ye otel açma kararı aldığını açıkladı. Okura Hotel Grubu, 2020 yılına kadar İstanbul ve Ankara gibi büyükşehirler başta olmak üzere Türkiye'de beş otel açmayı planlıyor.
*Turizm ve alışverişin yoğun olduğu bölgelerde misafirleri rahatsız ve tedirgin eden hanutçularla kamu otoritesi ve yerel yönetimlerin etkin mücadele yapılması önem taşıyor.
*Japon pazarında grup ve paket seyahatler hâlâ önemli olmakla birlikte, ulaşım alternatiflerinin çoğalması ve guruptan bağımsız bireysel seyahat etme isteğindeki artışa paralel olarak, son yıllarda paket turların oranı azalmaktadır. İnternet ile yapılan rezervasyonlarda (online) ise önemli oranda artış kaydedilirken, rezervasyon yöntemleri arasında internet birinci sırada yer aldı. Ancak, Türkiye gibi uzak destinasyonlara bireysel seyahatlerdeki artışın sınırlı kalacağı, zira başta ulaşım olmak üzere ülke içi seyahat planlamasında seyahat acentesi veya tur operatörü kullanımının devam edeceği öngörülüyor.
*Japon turistler UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan tarihi eserlerin bulunduğu bölgeleri öncelikli olarak görmek istiyor.
*Otel ve sunduğu imkânlar Japon turistler için önemli. Otellerin temiz ve rahat, kendi dillerinde iletişim kurabilecekleri çalışanlarının olmasını istiyorlar.
*Japonya’da online alanlar ve sosyal medya üzerinden yapılacak doğru reklam çalışmalarının sonuçlarının kısa sürede alınabileceği düşünülüyor. Yahoo.travel ve Travel.jp önemli turizm mecraları olarak kabul ediliyor.
Her yıl 16 milyon Japon dünyayı geziyor
Bu arada geçen yıl 16.2 milyon Japon yurtdışına çıktı. Bu yılın ilk 8 ayında bu rakam 11.1 milyon kişi oldu. Japonlar genel olarak coğrafi yakınlıktaki bölgelere ve ABD’ye seyahat ediyor. Son 20 yılda ana destinasyonlar olarak Güney Kore, Çin ve ABD öne çıkarken, bu ülkeler yılda ortalama 3.5’er milyon Japon turist ağırlıyor. Havai, Tayvan ve Tayland ise ortalama 1.4’er milyon Japon turiste ev sahipliği yapıyor. Avrupa’da ise Almanya, Fransa ile İtalya en çok tercih edilen ülkeler arasında yer alırken, Fransa’nın Paris ve Nice şehirlerinde yaşanan terör eylemleri bu ülkeye yapılan ziyaret sayısını önemli oranda düşürdü.
Düşüş 2015’te başladı
Yıl Türkiye’ye gelen Japon turist (Bin kişi)
2011…..188
2012…..203
2013…..174
2014…..179
2015…..104
2016 (8 aylık)…..32