Bu yıl 50 milyon turist ve 40 milyar dolar turizm gelirine ulaşan Türkiye’nin hedefi 2028’de 100 milyar dolar gelir elde etmek. Bu amaca ulaşmak için uluslararası rezervasyon sitelerinde puanlanan WİFİ skoru ise Türk turizm sektörünün radarına yeni giriyor.
Otel seçerken öncelikler değişti Deniz, kum, güneş yerine WİFİ skoru dönemi
Turizm sektörü iç turist için yüzde 50’ye varan fiyat avantajlarıyla erken rezervasyon dönemini başlatırken, 2023 yılında uluslararası fuarlar, influencer tanıtımları, reklam filmleri ve diğer pazarlama faaliyetleri için 180 milyon dolar harcandı. Bu yıl 50 milyon turist ve 40 milyar dolar turizm gelirine ulaşan Türkiye’nin hedefi 2028’de 100 milyar dolar gelir elde etmek. Bu amaca ulaşmak için uluslararası rezervasyon sitelerinde puanlanan WİFİ skoru ise Türk turizm sektörünün radarına yeni giriyor. Tüketici davranışlarına göre turistler otel tercihi yaparken WİFİ skoru yüksek otelleri diğer hizmetlerine göre daha fazla tercih ediyor. Zyxel Networks Türkiye Ülke Genel Müdürü Ömer Faruk Erünsal, Nebula başta olmak üzere sundukları uçtan uca çözümleriyle otellerin WİFİ skorlarını yükselttiklerini belirterek, “Oteller oda konforu, yemek çeşitliliği ve hizmet kalitesi kadar WİFİ skorlarıyla da çekici hale gelmezlerse kısa sürede rekabette geriye düşüyorlar” dedi.
Turizm sektörü yapılan tesis yatırımlarına paralel olarak sosyal medya influencer pazarlamanın artmasıyla birlikte ülke ekonomilerini sırtlayacak kadar büyüdü. Rekabet de buna bağlı hızlandı. Küresel turizm harcaması 7.7 trilyon dolara ulaşırken, Türkiye bu pastadan 2023’ün 10 ayında 50.2 milyon turiste karşılık 42 milyar dolar gelir ile pay aldı. 2017 yılında gecelik 67 dolar olan harcama bu yıl 89 dolara yükselirken, Antalya tarihte ilk kez 15 milyon turist barajını aştı. Öte yandan 2023 yılında uluslararası fuarlarda Türkiye’nin tanıtımı için 170 milyon dolarlık harcama yapıldı. Her şey Türkiye’nin 2028 için hedef koyduğu 100 milyar dolarlık turizm gelirine ulaşmaya dönük yapılıyor. Oteller ve zincir gruplar da kendi pazarlama bütçelerini oluşturup hedef pazarlar Rusya, Ukrayna, Avrupa, Körfez ülkeleri ve Türkiye Cumhuriyetleri’nde pazarlama faaliyetlerini sürdürür, uluslararası rezervasyon sitelerindeki grup puanlarını ve yıldızlarını artırmak için büyük bir iş gücü, bütçe ile zaman harcarken WİFİ skoru konusunda ise henüz belirgin bir çalışma göze çarpmıyor.
Tatilin her anında yüksek kaliteli internete ihtiyaç var
Günümüzde turistler tatil döneminde olsalar da hibrit çalışmanın getirdiği sorumluluk gereği e-postalarını kontrol etmek, Zoom, GoogleMeet, Microsoft Teams veya WhatsApp üzerinden görüntülü iş toplantılarına katılmak, onlarca GB büyüklüğe sahip Word, PDF, PowerPoint sunumu, fotoğraf ile video gönderip almakla yükümlüler. Çocuklar yanlarında en sevdikleri oyunların yüklü olduğu tablet olmadan sahile ya da havuza inmezken, Netflix, Disney, Amazon, BluTv, Exxen’den sevdiği dizilerin yeni sezonlarını ya da tekrarlarını izlemek ya da YouTube ile Spotify’da müzik dinlemek isteyenler cep telefonlarını yanlarından ayırmıyorlar. Turistler ziyaret ettikleri ülkede kendi cep telefonu operatörleri hizmetlerine ihtiyaç duymadan konakladıkları turizm markasının sunduğu interneti kullanmayı ister. Tatil sonrasında ise tıpkı oda temizliği ile konforu, yemeklerin kalitesi ve lezzeti, çevre düzenlemesi ile personelin ilgisine puan verdikleri gibi internet kalitesine de puan veriyorlar. Uluslararası yayın yapan turizm rezervasyon siteleri, oteller ve tatil köylerinin WİFİ skorlarını yayınlıyor. Skoru düşük olan oteller konaklama, yemek ve çevre alanlarında en yüksek puanları alsalar bile WİFİ skoru düşük çıkarsa, rekabette diğer işletmelerin gerisinde kalıyor.
İnternet skoru yarışına dahil olmamız gerekiyor
Ülkemizin turizm hedeflerinin büyük olduğunu ve buna ilişkin uluslararası turizm fuarları başta olmak üzere sosyal medyada influencer marketing de eklenerek önemli bütçelerle tanıtım faaliyetleri yapıldığını kaydeden Zyxel Networks Türkiye Ülke Genel Müdürü Ömer Faruk Erünsal, otellerin ve turizm işletmelerinin WİFİ skoru rekabetine de hazır olması gerektiğini ifade etti. Turizm kuruluşu yöneticilerinin en büyük kâbusları arasında misafirlerinin internet kalitesi ve altyapısından şikayet etmesinin geldiğini kaydeden Erünsal, bunun da kurumların IT ekiplerinde bir baskı oluşturduğunu, turizm gruplarının bu nedenle IT ekibi sirkülasyonu sorunu yaşadığını da kaydetti. Tüm bu sorunların üstesinden doğru altyapı kurulumu ile gelmenin mümkün olduğunu ifade eden Ömer Faruk Erünsal, şu ifadeleri kullandı:
“Turizm tesisleri doğa ile iç içe, denize sıfır, büyük kapalı ve açık alanlara sahip çok katlı yapılardan oluşur. Aynı anda binlerce misafir, yüzlerce çalışan ve tesis için gerekli ürünleri tedarik etmek için gelen ekiplerin hızlı, kaliteli internet ihtiyacı oluşur. Bu talebi cep telefonu operatörlerinin baz istasyonları her zaman yeterli olarak karşılayamıyor. Yaşanan internet sorunu da otellere olumsuz görüş olarak yansıyor. İlgili sorunu yaşamamak devreye WİFİ teknolojisi ve altyapısı giriyor. İnternet altyapısını WİFİ skorunu düşünmeden gerçekleştiren işletmelerin puanları her geçen gün düşerken, tablonun üst sıralarında bulunan işletmelerin başarısı ise sır değil. Türkiye’de birçok tesis şu anda Zyxel altyapısı ile internet hizmetini veriyor. Bulut tabanlı ağ yönetimi platformumuz Nebula çözümümüz ağı nerede olursanız olun dağıtmak, yapılandırmak ve sürdürmek için tam esneklik sağlıyor. Nebula ile birlikte oteller yüksek WİFİ skorlarına ulaşıyor” dedi.
Nebula ile internet deneyimi üst seviyeye çıkıyor
7/24 kesintisiz internetin turizm sektörünün hizmet kalitesine büyük katkı sağladığını kaydeden Ömer Faruk Erünsal, Nebula çözümünün otellerin güvenli ve kaliteli bir WİFİ hizmeti sunmasının yanında ağı güçlendirmek için yeni cihazlar eklenmesine ve mevcut cihazların yenilenmesine de olanak sağladığını sözlerine ekledi. Ersünsal “Oteller oda konforu, yemek çeşitliliği ve hizmet kalitesi kadar WİFİ skorlarıyla da çekici hale gelmezlerse kısa sürede rekabette geriye düşüyorlar” dedi.
Turizm konusunda uzman influencer’ların dünya otellerini dolaşarak WİFİ kalitesini skorladığını belirten Zyxel Networks Türkiye Ülke Genel Müdürü Ömer Faruk Erünsal, “Turizm sektörü birbirinden farklı birçok hizmetin aynı anda, aynı kalitede verilmesini zorunlu kılıyor. Teknolojideki gelişmelere bağlı olarak turizm pazarlaması da değişti. Bugün artık VR ve AR teknolojileriyle bir oteli gezerek, odalarını plajını, havuzunu, saunasını görerek seçmek çok kolay. Hatta 6G internetin hayatımıza girmesiyle sanal ve artırılmış gerçeklik lansmanlarına yemeklerin tadımı da eklenebilecek. Turizm sektörü pazarlama yaparken teknolojiden bu kadar yararlanırken, konaklamaya gelen misafirlerine de kesintisiz, yüksek kaliteli bir WİFİ hizmeti sunmalı” dedi.
Tehditlere karşı koruma hizmeti de sağlanıyor
Zyxel Networks Türkiye olarak bu konuda birçok gurupla çalıştıklarının altını çizen Erünsal, “Marmaris Grand Yazıcı Club Turban, Panorama Otel, Red Sea Hotel, Adalya Elit Lara Otel, Narven Termal Kasaba, Adrina Termal Health & Spa Hotel gibi Türkiye turizm sektörünün önemli markalar ile çalıştık. Ağ cihazlarının bulut üzerinden yapılandırılmasını sağlayan Nebula çözümümüz ile access pointler, güvenlik duvarları, switchler, 5G/LTE yönlendiricileri ve WiFi 6/6E AP'ler dahil olmak üzere 80'den fazla ağ cihazını desteklemek için güçlü ancak basit bir merkezi yönetim platformu kullanımı sunuyoruz. Dünyanın önde gelen ağ güvenliği sağlayıcılarından yararlanarak ağı dış tehditlere karşı koruyan Nebula, otellerin konuklarına güvenli bir WiFi deneyimi sunabilmelerini mümkün kılıyor. Ayrıca, cihazlarda herhangi bir sorun meydana gelmesi durumunda kullanıcılar, Zyxel'in ödüllü müşteri desteğine ihtiyaç duydukları her an ulaşabiliyorlar” diye konuştu.
Uçtan uca çözümler için Zyxel Networks ürünleri
Ömer Faruk Erünsal, Zyxel Networks Türkiye olarak oteller ve tatil köyleri için Nebula üzerinden yönetilebilen Switch, Firewall, kablosuz ürünlerimiz ile uçtan uca çözümler sunarak otellerin kesintisiz ve güçlü ağ bağlantısı ihtiyacının karşıladıklarını da söyledi.
Uyarı! Bu sitede yer alan tüm içerikler, "5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu" uyarınca tescil ve koruma altındadır. Kısmen dahi olsa; basılı şekilde ya da internet üzerinde, izinsiz çoğaltılıp kopyalanamaz, alıntı yapılıp kullanılamaz. Ancak habere aktif link verilerek kullanılabilir. Aksi taktirde İstanbul Mahkemeleri yetkilidir.