“Türkiye’nin Ekonomisin En Az Hasarı Alması için Elbirliği İle Çalışmalıyız”

TÜGİAD Genel Başkanı Anıl Alirıza Şohoğlu açıklanan ’Ekonomik İstikrar Kalkanı‘’ paketi ile ilgili görüşlerini paylaştı.

21 Mart 11:08


Korona Virüsün Dünya Ekonomisine Çok Ciddi Etkileri Olacak

 

TÜGİAD Genel Başkanı Anıl Alirıza Şohoğlu açıklanan ’Ekonomik İstikrar Kalkanı‘’ paketi ile ilgili görüşlerini paylaştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Koronavirüs ile mücadele eş güdüm toplantısının ardından açıklanan ‘’Ekonomik İstikrar Kalkanı‘’ paketi ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Anıl Ali Rıza Şohoğlu, “Şu an yaşanan ekonomik gelişmeler ve zorluklar karşısında devletimizin bir destek paketi açıklamış olması fevkalade önemlidir. Karşılaştığımız bu küresel salgın karşısında, ciddiyetle elden gelen tüm tedbirleri alarak, yoğun gayretler gösteren Sayın Cumhurbaşkanımıza, Sağlık Bakanımıza ilgili Bakanlar ve Bilim Kurulumuza teşekkür ederim” dedi.

Bankaların tutum ve kararları önem arz ediyor
“Bir bütün olarak değerlendirildiğinde “Ekonomik İstikrar Kalkanı’’ ile alınan tedbirlerin işletmeleri ayakta tutmaya yönelik olarak “arz yönlü” olduğu ve kapsamının uygulama süreci ile hızla ortaya çıkacağı anlaşılmaktadır” açıklamasında bulunan Şohoğlu “Açıklanan paketle beraber asıl önem olarak arz eden nokta bankaların tutum ve kararları olacaktır. Hazine garantili KGF Kredi Hacminin 25 Milyar TL’den 50 Milyar TL’ye yükseltilmesini içinde bulunduğumuz süreç açısından çok doğru olarak değerlendirmekle birlikte önümüzdeki günlerde tekrar yükseltilmesinin gerekebileceğini düşünüyorum. Virüs salgını sebebiyle nakit akışı bozulan firmaların bankalara olan kredi anapara ve faiz ödemelerinin asgari 3 ay ötelenecek olması, beraberinde kapsama hangi firmaların gireceğine ilişkin belirsizliği getirmektedir. Firmalar belirlenirken gereken desteklerin hangi koşullarda sağlanacağı büyük önem arz etmektedir” dedi.

Kapsam dışında kalan sektörlerin durumlarına bakılmalı
İhracatçıya verilecek olan stok finansmanı desteği kapsamının kısa bir süre zarfında belirlenmesi, kısa çalışma ödeneğinde kolaylaştırıcı düzenlemelerin neler olacağı ve esnek ve uzaktan çalışma modellerinin nasıl daha etkili hale getirileceğinin hızlı bir şekilde ortaya konulmasının Ekonomik İstikrar Kalkanı paketini daha işlevsel kılacağını belirten Şohoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Belirli sektörlerle sınırlı olarak SGK prim ödemelerinin 6 aylık ötelenmesi gayet doğru, ancak kapsam dışında kalan sektörlerin durumlarına bakarak, ilerleyen süreçte bu konu yeniden ele alınması gereken bir uygulamadır.”

İşsizlik oranının artmasından endişeliyiz
Türkiye’de yüzde 13 -14 aralığında gezinen işsizlik oranının daha da artmasından endişe duyduğunu dile getiren Şohoğlu, alınacak ilave tedbirler ile işverenlerin üzerindeki istihdama dair yüklerin hafifletilmesi gerektiğini belirtti. Yüksek işsizlik yaşanan ülkemizde, önümüzdeki süreçte işsiz sayısının yükselmesi durumunda asgari ihtiyaçlarının giderileceği; elektrik, su, doğalgaz gibi ödemelerin karşılanabileceği bir fon sisteminin devreye sokulması gerekebileceğini anlatan Şohoğlu sözlerine şunları ekledi:“Özellikle yurtdışı kaynaklarda, virüsle mücadelenin 16 ay sürebileceğine ilişkin açıklamalar yer alıyor. Bu açıklamalara bakıldığında alınan bu tedbirlerin, ilerleyen dönemlerde geliştirilmesi ve Türkiye ekonomisinin en az hasarı alması için elbirliği ile çalışılması gerekiyor.”

Uyarı! Bu sitede yer alan tüm içerikler, "5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu" uyarınca tescil ve koruma altındadır. Kısmen dahi olsa; basılı şekilde ya da internet üzerinde, izinsiz çoğaltılıp kopyalanamaz, alıntı yapılıp kullanılamaz. Ancak habere aktif link verilerek kullanılabilir. Aksi taktirde İstanbul Mahkemeleri yetkilidir.


TAV