World Tourism Forum ‘RussiaSummit 2017’ 28 Ocak’ta Rusya’nın başkenti Moskova’da gerçekleşti. 16-18 Şubat’da İstanbul’da gerçekleşecek olan Turizmin Davos’u World Tourism Forum öncesinde ‘Russia Summit 2017’ turizmin liderlerini 28 Ocak’ta Rusya’da bir araya getirdi.
Antalya'da Aralık ayında gerçekleştirilen Mediterranean Summit'in ardından World Tourism Forum'un bölgesel toplantıları "Feel Global, Be Local" mottosuyla 28 Ocak günü Rusya’nın başkenti Moskova’da gerçekleşti.
The Ritz Carlton Hotel'de gerçekleşen zirveye yaklaşık 10 ülkeden, 25 konuşmacı, 350 katılımcı 10 farklı oturumda turizmin geleceğini masaya yatırdı. ‘RussiaSummit 2017’yi turizm profesyonellerinin yanı sıra turizmin önde gelen yatırımcıları ve siyasi otoritelerde takip etti.
Zirvenin açılışı BBC’nin usta yorumcusu ünlü gazeteci Kasia Madera moderatörlüğünde World Tourism Forum Başkanı Bulut Bağcı, Moskova Büyükelçisi Hüseyin Diriöz, Anex Tour Yönetim Kurulu Başkanı Neşet Koçkar ve Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş yaptı.
Turizmin kalbi Moskova’da attı
28 Ocak Cumartesi günü gerçekleşen zirve ile turizminin en değerli iş ortakları Moskova’da ilk kez büyük bir katılımla biraraya geldi. Yandex’in performans sektörü başkanı Borıs Iskrıtskıy’nin de konuşma yaptığı Russia Summit 2017 ‘ nin açılış konuşmasınıMoskova Türk Büyükelçisi Hüseyin Diriöz yaptı.
Hüseyin Diriöz, göreve geldiği günden bu yana geçen 2 ayda Türkiye’den Rusya'ya 11 bakanın geldiğini ve Başbakan Binali Yıldırım'ın da bir ziyarette bulunduğuna işaret ederek, Rusya ile yaşanan kriz sonrasında ilişkilerin eski duruma ulaşması için yoğun çaba sarf edildiğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında son dönemde üç büyük görüşme yapıldığını ifade eden Diriöz, "Üst Düzey İşbirliği Konseyi (ÜDİK) toplantısının da mart başında Rusya’da yapılması planlanıyor." dedi.
İki ülke arasında siyasi iyileşmenin başladığını, Astana’da yapılan toplantının da bu durumu yansıttığını dile getiren Diriöz, ekonomik kısıtlamalar konusunda iyileştirmelerin de ÜDİK toplantısı çerçevesinde yapılacak istişareler sonrasında görüleceğini söyledi.
Diriöz, Türkiye’nin, dünya turizminde en popüler altıncı ülke olduğuna dikkati çekerek, "Rusya da Türkiye için turizm açısından önemli bir ortak. Türkiye, Ruslar için bu alanda en iyi fırsatları sunuyor. Turizm sadece ekonomik olarak değil, farklı kültürlerin birbirleriyle kaynaşmaları için de fırsatlar yaratıyor." diye konuştu.
World Tourism Forum Başkanı Bulut Bağcı; “Rusya’da Turizm Forumu gerçekleştirmekten çok mutluyuz. Gördüğümüz ilgi bizim ne kadar doğru bir destinasyon seçtiğimizi bir kez daha kanıtladı.”Feel Global,Be Local” mottosu ile önce Antalya’da şimdi de Moskova’da turizm duayenlerini bir araya getirdik ve uluslar arası bir network yarattık. 16-18 Şubat’ta gerçekleştireceğimiz Global Meeting ile de Dünya’da ses getirecek bir organizasyona ev sahipliği yapacağız. Sonrasında hedef Dubai ve ardından 2017 boyunca farklı ülkelere de summitler gerçekleştirmek. Turizmin uluslararası barış içinde köprü olacağına inanıyoruz” dedi.
Zirvede, Türkiye'de bankalar arasında turizm sektörüne en fazla kredi desteği veren banka olan Denizbank'ın Genel Müdürü Hakan Ateş’ de sunum gerçekleştirdi. Ateş; ekonomideki son gelişmeler ışığında bölgedeki iki büyük güç olan Rusya ve Türkiye arasındaki ekonomik ilişkileri ve işbirliği potansiyelini değerlendirdi. İki ülke arasında ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi için yapılması gerekenler ve bu kapsamda son dönemde gündeme gelen Denizbank’ın da öncü olduğu yerel para birimleri cinsinden ticaretin gelişmesi konusunda neler yapıldığını ve gelecekteki planları aktardı. Ateş; uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları tarafından alınan kararların arkasında makroekonomik nedenlerden çok, jeopolitik nedenlerin olduğunu belirterek, “Türkiye, 2012’de kazandığı yatırım derecesini, bundan sonra da kazanabilecek güçtedir.” dedi. Kredi derecelendirme kuruluşları tarafından açıklanan kararlar sonrasında, doğrudan yabancı yatırım konusunun gündeme geldiğini ifade eden Ateş, “Türkiye’ye 2012-2015 yılları arasında 50 milyar doların üzerinde doğrudan yabancı yatırım girmiştir. Bunun önemli bir bölümü de 2012’de biz yatırım derecesini alana kadar olmuştur. Dolayısıyla alınan kararlar dünyanın sonu değil.” değerlendirmesinde bulundu. Ateş, Türkiye’nin, makroekonomik açıdan Güney Afrika gibi ülkelerden çok daha iyi durumda olduğuna işaret ederek, “Ancak, örneğin Güney Afrika’nın yatırım derecesi bizden biraz yukarıda ve onu destekleyen hiçbir makroekonomik verisi de yok. Bu nedenle, alınan kararların arkasında makroekonomik nedenlerden çok, biraz jeopolitik nedenler de var.” ifadelerini kullandı. Türkiye’nin borçluluk açısından diğer ekonomilere göre çok daha iyi durumda olduğunu, kamu borçlanması, cari açık ve bütçe açığı gibi göstergelerin, Avrupa seviyelerinin altında olduğuna işaret eden Ateş, Türk bankacılık sektörünün de 2002’den bu yana dünyanın en sağlam sektörlerinden biri haline geldiğini vurguladı.
Anex Tour Yönetim Kurulu Başkanı Neşet Koçkar da sektör temsilcilerine hitaben yaptığı konuşmada turizmci olmaktan son derece memnun olduğunu belirterek, birçok insanı bir araya getirdiklerini ve bunun sayesinde insanların birbirinden farkı olmadığını gördüğünü söyledi. Koçkar ; Ben kendi adıma buraları özlemişim onu fark ettim. Biz turizmciler şunu hep bilmeliyiz hep söylemeliyiz, “huzur ve barış varsa biz daha mutluyuz” dedi. Neşet Koçkar geçen yılı değerlendirerek “Rus misafirlerimiz geçen yıl seçtikleri farklı destinasyonlarda gerek hizmet gerekse ekonomik anlamda büyük hayal kırıklığı yaşadılar. 2017 için yeniden Türkiye’nin revaçta olacağını öngörüyorum. Türkiye’nin fiyat ve denge konusunda başka rakibi yok” diyerek sunumunu tamamladı.
Russia Summit-2017 Turizmin dünyadaki hedeflerini belirledi
Russia Summit 2017’de "Rus Pazarının MICE Trendleri" ,"Bölgede Yer Alacak Yatırımcıların Kararlarını Etkileyen Faktörler", "Yolculuk Tarzınızı Değiştirecek Teknolojik Trendler", Destinasyon Pazarlaması Kapsamında "Etkili Turizm Pazarlamasına Yönelik Araçlar", "Konaklamada Yeni Pazarlama Trendleri",“Lüks Destinasyonları Teşvik Etmek Adına Etkili Pazarlama Stratejisi” gibi konular masaya yatırıldı.