Uluslararası Ekoturizm Derneği Başkan yardımcılığını, Uluslararası Destinasyon Düğün Profesyonelleri Derneği Avrupa ve Asya’dan sorumlu Başkan yardımcılığını yürüten turizmci Murtaza Kalender, önümüzdeki yeni turizm sürecindeki görüşlerini şu şekilde bildirdi:
TRAVELSHOP TURKEY GENEL MÜDÜRÜ MURTAZA KALENDER TURİZMCİLERE YEŞİL PASAPORT İSTİYOR.
YEŞİL PASAPORT TURİZMCİLERİN DE HAKKIDIR
Ülkemizi yurt dışı ve yurt içinde başarılı bir şekilde temsil eden, aynı zamanda Uluslararası Ekoturizm Derneği Başkan yardımcılığını, Uluslararası Destinasyon Düğün Profesyonelleri Derneği Avrupa ve Asya’dan sorumlu Başkan yardımcılığını yürüten ve bugüne kadar yapmış olduğu başarılı çalışmalarla ülkemize katma değer katan turizmci Murtaza Kalender, önümüzdeki yeni turizm sürecindeki görüşlerini şu şekilde bildirdi:
‘’Öncelikle yeni kabine şimdiden hayırlı olsun. Görevine devam etmesi halinde gerek Değerli Turizm Bakan’ımız Mehmet Nuri Ersoy’dan ya da yeni gelecek olan bakanımızdan bizim de turizmci olarak nacizane taleplerimiz var, taleplerimizi üç başlık altında sıralıyor ve dikkate alınacağını düşünüyorum.
Bugüne kadar 100'den fazla ülkeyi seyahat etmiş ve yurt dışında birçok workshop ve fuar etkinliklerine katılmış bir turizmci olarak, kazandığım tecrübelerimi yeni kabinedeki turizm bakanımızla paylaşma arzumu belirtmek isterim .
Birinci başlıkta bahsetmek istediğim yeşil pasaport konusu. Ihracatçılara ve avukatlara dahi sağlanan yeşil pasaport ayrıcalığının belirli bir kota olması şartı ile yılda 70 Milyar döviz ülkeye getirmesi beklenen turizmcilere de sağlanması gerektiğini düşünüyorum. Misal, 2 yıl içerisinde 5 Milyon döviz getiren acente için, 2 yıllık yeşil pasaport düzenlemesi getirilebilir. Böylelikle hem seyahat acentelerimizi ülkeye daha büyük hacimde döviz getirmesi için teşvik etmiş olur, hem de kademeli bir sistem yaratıldığından, bu ayrıcalığa erişimi kısıtlamış oluruz. Yeni dönemde Kültür veTurizm Bakanlığı’mızın bu alanda çalışmalar gerçekleştireceğini umut ediyorum.
İkinci başlık altında ise DEIK ve TIM kurularında turizm komiteleri kurulmasının gerekliliğini işlemek isterim. DEIK veTIM’de turizm komitelerinin kurulması gerektiğini düşünmekteyim. Çünkü her iki kurul da sadece ithalat ve ihracat üzerine odaklanmış görünüyor fakat turizm bacasız bir sanayi. Bu anlamda onlarla iletişime geçilerek, bir girişim hareketi ile turizm komitelerinin açılmasının tüm turizmci paydaşlarımıza çok yararlı olacağını düşünüyorum.
Son olarak açmak istediğim başlık ise Gastronomi turizmi ve Ekoturizm teşvikleri. Gastronomi turizmi ve Ekoturizm’e sağlık turizmindeki teşvikler verilebilirse, ekoturizm veya gastronomi turizminin ülkemizi daha iyi noktalara kısa bir vadede taşıyacağına inanıyorum. Bu proje kapsamında ise belirli bölgeler hedef alınabilir. Örneğin; Akdeniz, Marmara, Ege bölgeleri hariç tutulup, özellikle iç Anadolu ve Güneydoğu hedef alınabilir. Bu bölgelerde yapılan turistik aktivitelerde havaalanı teşvikleri ön plana çıkabilir. Tokat, Sivas, Diyarbakır gibi havalimanlarına inen charter uçaklarına teşvik sağlanabilinir. Sağlık turizminde olduğu gibi tanıtım katkı payı, ekoturizm ve gastronomi turizmi yapan acentelerin belirlenmiş bölgelerdeki konaklama faturalarını ibra edebilme halinde iş hacmini daha da genişletmesi için önerilebilir.
Bu bahsi geçen üç başlıkta çalışmalar sürdürülüp olumlu sonuçlar alınırsa, kısa sürede hedef aldığımız yıllık turizm geliri olan 70 Milyar Dolar’ı geçerek, 100 Milyar Dolar’a kısa bir sürede ulaşıp, turizmi ülkemizde 12 ayda 81 ile yayar ve ülke çapındaki turizm çalışanlarına 12 ay iş imkanı sunmuş olacağımız kanaatindeyim.
Tüm turizm camiasına saygı ve sevgilerimi sunar, başarılı bir turizm sezonu dilerim’’
Uyarı! Bu sitede yer alan tüm içerikler, "5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu" uyarınca tescil ve koruma altındadır. Kısmen dahi olsa; basılı şekilde ya da internet üzerinde, izinsiz çoğaltılıp kopyalanamaz, alıntı yapılıp kullanılamaz. Ancak habere aktif link verilerek kullanılabilir. Aksi taktirde İstanbul Mahkemeleri yetkilidir.