BoschTermoteknoloji, tüketicilerin tasarrufa odaklandığı kış ve bahar aylarında, kombilerini daha verimli kullanmak ve oda kumandası almak isteyen kullanıcıları için dikkat edilmesi gereken noktaları açıklıyor.
BoschTermoteknoloji, tüketicilerin tasarrufa odaklandığı kış ve bahar aylarında, kombilerini daha verimli kullanmak ve oda kumandası almak isteyen kullanıcıları için dikkat edilmesi gereken noktaları açıklıyor.
Oda Kumandaları ile yakıt tüketiminden tasarruf sağlanıyor
BoschTermoteknoloji, kullanıcılarının merak ettiği oda kumandası kullanımının tasarrufa olan etkisini; oda kumandalarının çalışma prensipleriyle anlatıyor.
Oda kumandaları; mekanın sıcaklığını kullanıcının ayarladığı derecede sabit tutmak için kombiyi optimum sürede çalıştırır. Böylece elektrik ve gaz faturalarında tasarruf sağlanır ve konfor artar. Oda kumandası kullanılmayan kombilerde, ısıtılacak olan mekânda ortam sıcaklığını ölçen bir cihaz bulunmadığı için tesisat, gidiş-dönüş suyu sıcaklığını referans alarak çalışır. Kombi, oda sıcaklığını takip edemez ve mekânı sürekli olarak ısıtmaya devam eder. Bu durum cihazların gereğinden fazla çalışarak daha çabuk yıpranmasına, yakıt sarfiyatının ve elektrik tüketiminin artmasına sebep olur.
Özellikle bahar aylarında, güneş ışığının mekânı ısıtması sonucu ciddi miktarda ısı kazanımı gerçekleşir. Oda kumandasının kullanıldığı mekânlarda bu sıcaklık artışı anında tespit edilerek ısıtma cihazı durdurulur. Ortamın gereğinden fazla ısınması önlenir ve tasarruf sağlanır. Kullanıcılar, haftalık program saatli oda kumandaları ile ısıtma cihazını gün içerisinde farklı zaman dilimlerinde farklı derecelere ayarlayabilir. Örneğin; 06.45 – 07.45 saatleri arasında oda sıcaklığı 21°C, 22.45 – 06.45 saatleri arasında 18°C gibi düzenlemeler yapılabilir ve her gün için ayrı ayrı programlayabilir.
Çalışma prensiplerine göre oda kumandaları ikiye ayrılır:
On/off oda kumandaları
Oda sıcaklığını ölçerek, kombinin ne zaman çalışıp ne zaman duracağıyla ilgili sinyaller gönderen on/off oda kumandaları, istenilen oda sıcaklığına ulaşıldığında kombinin durmasını sağlar. Sıcaklığın istenilen seviyenin altına düştüğü durumlarda ise kombi tekrar çalışmaya başlar.
Modülasyonlu oda kumandaları
Oda sıcaklığı bilgisini kombiye ileterek kombinin ne zaman çalışıp ne zaman durması gerektiği konusunda yönlendirir. Böylece oda sıcaklığı bilgisine sahip olan kombi, tesisat suyu sıcaklığı yerine, gerçek oda sıcaklığına göre modülasyon yapar ve anlık kapasitesini ayarlar. Kombi, ortamda istenen sıcaklığa ulaşana kadar maksimum seviyede çalışmak yerine açma kapama esnasında harcanan enerjiden tasarruf sağlar ve çalışma ömrü uzamış olur. Modülasyonlu oda kumandaları, odanın, ayarlanılan sıcaklıkta sabit kalması için kombinin optimum düzeyde ve sürede çalışmasını sağlar.
Oda sıcaklığı istenilen düzeye geldikten sonra oda kumandası kombiye; kapanması ya da sıcaklığın düşürülmesi için sinyaller gönderir. Sıcaklık istenilen seviyenin altına düştüğünde ise tekrar çalışmaya başlar. Kullanıcılar, programlanabilir oda kumandaları kullanarak haftanın günlerine hatta farklı saat dilimlerine farklı sıcaklıklar ayarlayabilir.
Oda kumandaları ve termostatik vanaları beraber kullanmak ise en ideal çözümü sağlar. Bununla birlikte, termostatik vana ve oda kumandası aynı odada bulunmamalıdır. Termostatik vanalar; radyatör sıcaklığı istenen seviyeye geldiğinde sıcaklığı sabitler, bu durum oda kumandası aracılığıyla ayarlanan sıcaklığa ulaşılmasını geciktirir ve kumanda etkisini sınırlandırır. Eğer aynı ortamda kullanmak tercih edildiyse, termostatik vanayı tam açık duruma getirmek gerekir. Böylece kombiye doğru sinyallerin gitmesi sağlanacaktır.
Uyarı! Bu sitede yer alan tüm içerikler, "5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu" uyarınca tescil ve koruma altındadır. Kısmen dahi olsa; basılı şekilde ya da internet üzerinde, izinsiz çoğaltılıp kopyalanamaz, alıntı yapılıp kullanılamaz. Ancak habere aktif link verilerek kullanılabilir. Aksi taktirde İstanbul Mahkemeleri yetkilidir.