Cittaslow unvanıyla birlikte turizmin yükselen değeri olarak öne çıkan Göynük ve tarihi İpek Yolu koridorundaki diğer destinasyonlar baharın gelmesiyle birlikte ayrı bir güzelliğe büründü. Bölgeye gelen ziyaretçi sayısında son dönemde önemli artış kaydedildiğini vurgulayan Göynük Belediye Başkanı ve İpek Yolu Belediyeler Birliği Başkanı (İPEKBİR) Kemal Kazan, “Ayaş’tan Sapanca’ya uzanan İpek Yolu koridoru, doğa, inanç ve kültür turizminde cazibe merkezi olmaya hazırlanıyor. Sakinlik, huzur ve doğal güzellikleri bir arada yaşamak isteyen herkesi Göynük’e ve İpek Yolu koridorunda yer alan kentlerimize bekliyoruz” dedi.
‘Turizm Haftası’ dolayısıyla Göynük ve İpek Yolu güzergahındaki turizm potansiyelini değerlendiren Göynük Belediye Başkanı ve İPEKBİR Başkanı Kemal Kazan, bölgede giderek artan turizm hareketliliğinin ekonomik, sosyal ve kültürel hayatta katma değer oluşturduğuna dikkat çekti. Kemal Kazan “Turizm potansiyelimizdeki artışı, doğal, kültürel, tarihi ve geleneksel değerlerimizi koruyarak sürdürebilir kılma anlayışı ile karşılamak üzere çalışmalarımızı yoğunlaştırdık. Turizm, hem Göynük hem de İpek Yolu’ndaki diğer lokasyonlar için ekonomik açıdan büyük bir katma değer. Bu gelir ve istihdam kaynağını, turistik faaliyetlerin sosyal ve kültürel boyutunu destekleyecek şekilde, hizmet kalitemizi arttırarak değerlendiriyoruz. Örneğin restorasyonu tamamlanan Zafer Kulesi, inanç turizminin merkezi konumundaki Akşemseddin Türbesi ve turizme kazandırdığımız konaklarımız ile Göynük bugün turizmde önemli bir çekim merkezi. Yine Ayaş’tan Sapanca’ya uzanan İpek Yolu koridorunda bulunan 17 destinasyon da gerek mimari dokuları gerekse korunmuş doğal güzellikleri ile gezilip görülmesi gereken merkezler” diye konuştu.
“TURİZM FARKINDALIĞINDA YEREL YÖNETİMLERİN KATKISI ÖNEMLİ”
İpek Yolu koridorunun alternatif turizm potansiyeli ile bölgenin ve Türkiye’nin yükselen değeri olduğunu kaydeden Başkan Kazan şunları söyledi:
“‘Turizmin gelişmesi için yerel yönetimlere büyük görev düşüyor. Yerel bazda turizmin gelişimine yönelik her çalışma, Türkiye’nin uluslararası alanda tanıtımına da katkı sağlıyor. Göreve geldiğimiz günden bu yana bölgemizin turizm potansiyelini doğru ve etkili şekilde değerlendirebilmek amacıyla çalışıyoruz. Göynük’ün de içinde bulunduğu İpek Yolu koridorundaki tüm merkezlerimizin sürdürülebilir bir hedefle gelişim göstermesi için yeni projeler hayata geçiriyoruz.
Öte yandan Cittaslow unvanı alan Göynük, sakinliğinin tescillenmesi ile ulusal ve uluslararası basında adından sıkça söz ettiriyor. Göynük, Çubuk ve Sünnet Gölleri başta olmak üzere sahip olduğu eşsiz doğası, türbe ve camileri ve asırlara meydan okuyan tarihi mimarisi ile hem doğa hem de kültür turizmine hizmet ediyor. İpek Yolu koridoru da tüm bu zenginliklerin bir arada deneyimlenebileceği bir açık hava müzesi olma özelliğiyle, yeni turizm rotaları keşfetmek isteyen yerli ve yabancı ziyaretçilere huzurlu bir nefes sunuyor. Herkesi bahar aylarında ayrı bir güzelliğe bürünen Osmanlı Kenti Göynük’e ve İpek Yolu koridorundaki diğer turizm destinasyonlarımıza davet ediyoruz.”
CITTASLOW GÖYNÜK TURİSTLERİN İLGİ ODAĞI OLMAYA BAŞLADI
2017’nin yılında Göynük turizminin daha da ivme kazanacağı düşüncesinde olduklarını belirten Başkan Kazan şu değerlendirmelerde bulundu:
“Amacımız Sakin Şehir unvanına değer görülen zenginliklerimizi koruyarak tanıtmak. Yılda 500 bin kişi Akşemseddin Diyarı Göynük’ü ziyaret ediyor. Akşemseddin Hazretleri denince akla Göynük, Göynük denince de akla Akşemseddin Hazretleri geliyor. Bizim için önemli olan doğa, inanç ve kültür turizmi açısından konuklarımızın nitelikli bir tatil geçirmeleri. Hedefimize ulaştığımızı ve başardığımızı görmek bizi gururlandırıyor. Bu gelişimi sağlamak için turizm sektöründe çalışanların yanı sıra sektöre ilgisi olanlara eğitim desteği sağladık. Göynük’te termal tesis yatırımları da başladı. Doğa, inanç ve kültür turizmi için bizi tercih eden konuklarımızın nitelikli bir tatil geçirmeleri için çalışmalarımıza ara vermeden devam ediyoruz.”