Güvenilir Ürün Platformu tarafından düzenlenen Güvenilir Ürün Zirvesi'nde konuşan Tarım ve Orman Bakanı Prof.Dr.Vahit Kirişci önemli açıklamalarda bulundu.
Güvenilir Ürün Platformu tarafından düzenlenen Güvenilir Ürün Zirvesi'nde konuşan Tarım ve Orman Bakanı Prof.Dr.Vahit Kirişci önemli açıklamalarda bulundu. Yeni başlayacak Tarım Müşavirliği projesinin de müjdesini veren Kirişci'nin konuşmasından satır başları..
“Kaynaklarımızı etkin ve verimli kullanmak adına göreve geldiğimizden bu yana hükümetimizin yıllardır yaptıklarının yanına yenilerini ekleme gayreti içerisinde olduk. Bu çerçevede çiftçimizin zamanının kıymetli olduğunu ve kendisinin işinin başında olması gerektiği konusunda hassasiyetimizi gösterdik ve 1 Ekim itibariyle ‘Çiftçi Kayıt Sistemi’ni E-devlet platformuna taşıdık ve bu sayede çiftçimiz traktörünün üzerinde iki günde değil iki dakikada bütün işlemlerini yapabilmekte”
*Önümüzdeki yılın başında ‘Tarım Cepte’ isimli mobil uygulamamız ile artık vatandaşlarımız kendi üretimlerini kendileri belirlemeyecekler, bizlerin yönlendirmeleriyle sağlıklı bir üretim planlaması yapabilecekler.”
*Bizim 5996 sayılı kanunumuz, yani gıda güvenilirliği ile alakalı kanun; bitki sağlığı, veteriner hizmetler de dahil olmak üzere AB ile de son derece uyumlu olan bir kanun. Güncellenmesi gerektiğinde de gerekli işlemleri yapıyoruz.
*Bizim açımızdan vazgeçilmezimiz tüketicilerin kendisidir, en iyi denetçi tüketicidir. Alo 174 üzerinden, yine WhatsApp hattı üzerinden Tüketicinin şikayetlerini dikkate alan ve bunların da gereğini yerine getiren bir Bakanlığımız var. Ama biz bunlarla da yetinmiyoruz. Bu konuda yeni bir girişimimiz var. Tarladan sofraya, zincir içerisinde her bir kademeyi garanti altına almak, bunu güvenilir gıda adına iyi bir zemine oturmak için yeni bir çalışma başlatıyoruz. Malumunuz modern ülkelerde kamu stratejiyi belirler, kuralları koyar, denetimi yapmaz. Denetimin denetimini yapar. Ama biz kamu olarak bu zamana kadar bu denetimleri kendimiz yaptık yapıyoruz. Fakat önümüzdeki dönemde inşallah Tarım Müşavirliği adı altında, yeminli müşavir gibi yetkilendirilmiş ziraat mühendislerini, veteriner hekimleri, gıda mühendislerini, su ürünleri mühendislerini sahaya alacağız. Böylelikle Bakanlığımızın 5996 sayılı yasaya göre korumakla mükellef olduğu pek çok iş ve işlemi de artık bu meslek gruplarına vermiş olacağız. Bunun çok hayırlı bir şey olacağını düşünüyorum ve meslek insanlarının da kendi mesleklerine sahip çıkmaları adına da çok önemli olduğunu düşünüyorum."
*Son yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile 100 bin tl’ye kadar 0 faizle üreticilerimize özel kredi miktarını artık 200 bin tl’ye kadar çıkartmış bulunuyoruz. Bu 200 bin tl’lik limitin 100 bin tl’lik kısmını sadece mazot ve gübrede kullanılacağı bir düzenlemeyi üreticilerimize sağladığımız kart üzerinde tanımlayabileceğiz”
*Türkiye’deki üreticilerimizin %90’ı küçük işletmeler veya aile işletmeleri. Bizlerin küçük işletmeleri desteklemek gibi bir önceliğimiz bulunuyor. Mutlak suretle aile işletmelerini destekliyor olmamız ve bu aile işletmelerini ayakta tutarak da ürün-arz güvenliğini sağlamamız lazım”
*İktidara geldiğimizde bu ülkede ihtiyaç duyulan tohumun sadece yüzde 31'i üretilirken, bugün 94'lere, 95'lere, 96'lara geldi. Yani şurada bir yüzde 5-6'lık bir açığımız var. Kaldı ki ihracat da yapıyoruz. Global ekonomiden, dünyadan söz ediyorsanız size gelecek ama sizden de aynı şekilde o ülkelere bir ihracat olacak.
Uyarı! Bu sitede yer alan tüm içerikler, "5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu" uyarınca tescil ve koruma altındadır. Kısmen dahi olsa; basılı şekilde ya da internet üzerinde, izinsiz çoğaltılıp kopyalanamaz, alıntı yapılıp kullanılamaz. Ancak habere aktif link verilerek kullanılabilir. Aksi taktirde İstanbul Mahkemeleri yetkilidir.