GTD Ve KalDer’in Geliştirdiği Model ile Gastronomi Dünyasının Yıldızları Belirlenecek.

Gastronomi Turizmi Derneği (GTD) Ve Türkiye Kalite Derneği (KalDer) Ülkemizin Gastronomik Değerlerini Ortaya Çıkarmak, Turizm Sektörünün Çeşitlenmesine Katkıda Bulunmak Amacıyla Güçlerini Birleştirdi.

16 Mayıs 13:47

Ülkemizin gastronomik haritasını çıkarmak, yaşatılan ve unutulmaya yüz tutmuş tatlarını saptamak, turizm çeşitlenmesine katkıda bulunmak amacıyla kurulan Türkiye Gastronomi Turizmi Derneği (GTD) gücünü ülkemizin en saygın ve prestijli sivil toplum kuruluşlarından Türkiye Kalite Derneği (KalDer) ile birleştirdi.

İki dernek, ülkemizdeki lezzet duraklarının yeterlilik sınıflandırmasını birlikte yaparak, gastronomi turizminin ve paydaşlarının kalite ve mükemmelliğe erişimi için birlikte çalışacak. GTD, sürece dahil olan firmaları KalDer ile birlikte geliştirdiği modelle değerlendirip sertifikalandıracak. Teknik ve lezzet olmak üzere iki ayrı başlık altında gerçekleştirilecek değerlendirmelerde, lezzet değerlendirmesini yapacak uzmanlar Uluslararası Servis ve Lezzet Akademisi (USLA) tarafından eğitilecekler.

Hedef; birleştirici ve geliştirici anlayışa sahip, güçlü bir GT Belgesi ağı ile Türkiye'nin mevcut gastronomik zenginliğine tüm dünyadaki gastro turislerin dikkatini çekmek.

Turizm sektörü açısından önemli bir katma değer yaratacağına inanılan işbirliğinin tanıtımı bugün Feriye Palace’da düzenlenen basın toplantısıyla kamuoyuna duyuruldu. Toplantıya Gastronomi Turizmi Derneği (GTD) Başkanı Gürkan Boztepe, Türkiye Kalite Derneği (KalDer) Yönetim Kurulu Başkanı Buket Eminoğlu Pilavcı, KalDer Genel Sekreteri Semih Ersun, GTD Başkan Yardımcısı Ömer Kartin, Koraltan Saygın ile çok sayıda basın mensubu ve davetli katıldı.

 

GTD: TURİZM İÇİN ‘CAN SUYU’ OLABİLİR

Türk Mutfağını dünyaya tanıtmak ve restoranlarımızın standartlarını belirlemek amacı ile kurulan Gastronomi Turizmi Derneği (GTD) Başkanı Gürkan Boztepe, sözkonusu işbirliğinin son zamanlarda sancılı bir dönemden geçen turizm sektörü için ‘can suyu’ niteliğinde olacağını ifade etti. Anadolu’nun konumu ve zengin tarihinin bu çeşitlendirme için son derece elverişli olduğunu söyledi. Gastronomi Turizmi’nin de sağlık, kongre, kültür, kaplıca gibi ayrı turizm çeşidi olduğunu dile getiren Boztepe, “Ancak, gastronomi öğeleri itibariyle çok yoğun ve nish bir alan. Otelleri, acenteleri, turist rehberleri, restaurantları ile her kesimin bu kazanım için birlikte mücadele sarfetmesi gerekiyor. Eğer bu başarılırsa ülkenin gastronomik anlamda algısı yaratılabilir, örneğin İspanya gibi” dedi.

Kurum / kuruluşların mükemmelle ulaşmalarında önemli bir rehber olan KalDer ile işbirliğinin sektördeki kalite algısını farklı noktaya taşıyacağını bu sebeple bu entegrasyonu çok önemsediklerini kaydeden Boztepe, “Lezzet dünyasının yıldızlarını KalDer ile ölçümleyerek, denetleyerek öne çıkaracağız. Bu durum sektör oyuncularını sistematik olarak başka bir noktaya taşıyacaktır ve diğer pek çok firmayı kalite anlamında tetikleyecektir. Amacımız sektörde standartları belirlemek, iyileşme sağlamak ve birleştirici olmak.”

 

KalDer: KALİTE TESADÜF OLAMAZ

Yaşamın her alanında kaliteyi, mükemmelliği hedef alan bir sivil toplum kuruluşu olarak Anadolu topraklarının bereketine hep zaman inandıklarını ifade eden KalDer Yönetim Kurulu Başkanı Buket Eminoğlu Pilavcı, kalitenin tesadüf olmadığını, mükemmelliğe giden yolda eğitimin öncelikli bir konu olduğunu söyledi. Mükemmelle ulaşmak isteyenler için her zaman bir rehber, öncü model olan KalDer’in bundan böyle gastronomi turizminin paydaşlarının da gelişimine katkı sağlayacağını dile getiren Buket Eminoğlu Pilavcı, şöyle konuştu: “İnsanların seyahat özgürlüğü geliştikçe turizm hareketliliği artıyor. Bugüne kadar alışkın olduğumuz kum-deniz-güneş, kültür, din turizmi gibi öğeler tüm dünyada hızla çeşitleniyor. Alışılagelmişin dışında yerler keşfedip tatlar denemek isteyen ve yerel öğelerin değerine inanan seyahat severler, gezilerini gastronomi haritasına göre planlamaya çoktan başladı. Gastronomi Turizmi geniş etkinlik kapsamı, farkındalık yaratan etkisi, bulunduğu yerin kalkınmasına, imajına ciddi katkılar sağlaması nedeniyle gelecek vadeden bir alan olarak karşımıza çıkıyor. Ülkemizde yeni telaffuz edilmesine karşın dünyada İtalya, İspanya gibi birçok ülke bu alandan ciddi katma değer elde ediyor. Türkiye, turizmdeki mevcut potansiyelini çok daha niş bir alana taşıyacak olan bu rekabet avantajını kullanmalı. Yaşamın her alanında kaliteyi, mükemmelliği hedef alan bir sivil toplum kuruluşu olarak bizler Anadolu topraklarının bereketine hep inandık. Geleneksel olarak elde edilen, yapılan, unutulmaya yüz tutan değerlerimizin / lezzetlerimizin tüm dünyanın iştahını kabartacağına, gastronomi turizminin diğer öğelerinin de bunu en kaliteli şekilde destekleyeceğine inancımız tam. Sadece yapmamız gereken ekip ruhunu yakalamak ve çalışmak.”


TAV