Glokom, katarakttan sonra körlüğün en yaygın ikinci nedeni

Türk Oftalmoloji Derneği, tüm dünyada glokom ile ilgili bilinçlendirme çalışmalarının öne çıktığı Glokom Haftası sebebiyle hastalığın teşhis ve tedavisi ile ilgili vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu.

14 Mart 22:19

Türk Oftalmoloji Derneği, Glokom Haftası kapsamında hastalığın önemi ve erken  teşhisine yönelik açıklamalar yaptı

 

Glokom hastalığında erken teşhis kör olmayı önlüyor 

Türk Oftalmoloji Derneği, tüm dünyada glokom ile ilgili  bilinçlendirme çalışmalarının öne çıktığı Glokom Haftası sebebiyle hastalığın teşhis ve tedavisi ile ilgili vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu. Türk Oftalmoloji Derneği Glokom Birimi Başkanı Prof. Dr. TekinYaşar, glokomu "göz sinirinin hasar görmesi sonucu meydana gelen, başlangıçta görme alanını daraltan, ilerleyen dönemlerde ise körlüğe yol açan ve sinsice ilerleyen bir hastalık" olarak tanımladı.

Glokom hastalığına dikkat çekmek için her yıl Glokom Haftası düzenleniyor. Bu yıl 09-15 Mart tarihleri arasındaki Dünya Glokom Haftası kapsamında düzenlenen etkinlikler ile  tüm dünyada toplumu bilinçlendirmeye yönelik çalışmalar yapılıyor.Glokom ya da halk arasında bilinen adıyla “göz tansiyonu hastalığı” günümüzde önemli bir sağlık sorunu.Türk Oftalmoloji Derneği Türkiye'de hastalığın erken dönemlerde teşhis edilebilmesi ve görmenin korunabilmesi için temel göz muayenelerine olan gereksinimi halka duyurmayı amaçlıyor, insanları göz tansiyonu ölçümü konusunda bilinçlendirmek için çalışmalar yürütüyor. 

Glokom, katarakttan sonra körlüğün en yaygın ikinci nedeni

Prof. Dr. Tekin Yaşar dünyada glokomun katarakttan sonra körlüğün en yaygın ikinci nedeni olduğunu paylaşarak şunları söyledi: "Hastalığın önemli nedenlerinden biri, hastaların çoğunda yükselen göz tansiyonunun, göz sinirindeki kan dolaşımı ile beslenmesini bozması ve bu basıncın sinir hücrelerinde harabiyet oluşturmasıdır. Göz sinirinde oluşan hasarın geri dönüşü yoktur.  Glokom nedeniyle kaybedilen görme geri döndürülemiyor. Bu nedenle erken tanı çok önemli, hastalığın erken  tespitiyle glokom durdurulabilir. Türkiye’de yaklaşık olarak 2,5 milyonkişinin glokom hastası olduğu tahmin ediliyor. Bu hastaların yarısı glokom olduklarından habersiz.Hastaların yaklaşık 300 bini düzenli tedavi oluyor. Glokom hastalığı optik sinirde (görme siniri)sinsi, çoğu kez ağrısız, gizli bir şekilde geri dönüşü olmayan hasara neden olur ve bilinen hiçbir tedavikaybedilen görmeyi geri getirmez. Optik sinire zarar vermeyi önlemenin en etkili yolu, erken tanı ilehastalığı belirlemek ve çeşitli farmakolojik ilaç, lazer ve cerrahi müdahalelerle göz içi basıncınıazaltmaktır. Ayrıca optik siniri, görme alanını koruyucu (Nöroprotektif) tedavilerde söz konusudur.”

Ailede glokom hastası varsa kontrollerinizi yaptırmayı ihmal etmeyin 

Hastalığın doğuştan itibaren her yaşta görülebildiğini, ancak genellikle 40 yaşlarından sonra ortaya çıktığını ifade eden Yaşar, yaş ilerledikçe bunun görülme sıklığının arttığını ve glokomun birçok tipinin kadınlarda daha sık görüldüğünü belirterek, doğumsal olanlara ise erkeklerde daha sık rastlandığını söyledi. Ailede glokom öyküsü olan bir üyenin varlığı, glokom varlığı konusunda endişe yaratmalı ve kontrollerini düzenli olarak yaptırmalıdır uyarısında bulundu. 

 

TOD Hakkında

Türk Göz Hekimlerinin resmi ulusal mesleki derneği olan Türkiye Oftalmoloji Derneği (TOD), göz hastalıkları uzmanlarını ve bu konuda uzmanlık eğitimi almakta olan hekimleri bünyesinde barındırıyor. 5 bini aşkın üyesiyle ulusal göz sağlığına katkıda bulunmayı, üyelerinin mesleki ve bilimsel alanlar başta olmak üzere her alanda gelişmelerini sağlamayı, haklarını korumayı, halkın göz sağlığını ve mesleğin geleceğini tehdit eden etik ve bilim dışı uygulamalarla mücadele etmeyi amaçlıyor. 1928 yılında kurulan derneğin genel merkezi İstanbul’da bulunuyor. 

facebook.com/TurkOftalmolojiDernegi

twitter.com/turkoftalmoloji

Uyarı! Bu sitede yer alan tüm içerikler, "5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu" uyarınca tescil ve koruma altındadır. Kısmen dahi olsa; basılı şekilde ya da internet üzerinde, izinsiz çoğaltılıp kopyalanamaz, alıntı yapılıp kullanılamaz. Ancak habere aktif link verilerek kullanılabilir. Aksi taktirde İstanbul Mahkemeleri yetkilidir.


TAV