Gastronominin Yıldız Savaşları Başlıyor

Son yıllardaki umut verici gelişmelerle dünya arenasının yükselen yıldızları arasına giren Türkiye gastronomisi sonunda Michelin, Zagat, Feinschmecker gibi prestijli gastronomik derecelendirme sistemleri ile kıyaslanan bir organizasyona kavuşuyor. Türkiye coğrafyası bütünündeki gastronomik faaliyetlerin etik kurallar içerisinde derecelendirilmesi prensibine dayalı, ülkemizin kurumsal anlamda ilk derecelendirme sistemi olan YEDY’nin gastronomi dünyasının duayenlerinden oluşan Kurucular Kurulu ile Danışma Kurulu üyeleri geçtiğimiz günlerde bir araya gelerek son hazırlıklarını tamamladı.

10 Temmuz 12:50

Dünya gastronomisinde hatırı sayılır bir ün kazanan Türkiye, sınırları dahilinde faaliyet gösteren işletmelerin standartlarını yükselterek dünya üzerinde hak ettiği yere gelmesini sağlayacak bir organizasyona kavuşuyor. Ülkemizde bugüne kadar bu anlamda ulusal ya da uluslararası bir çalışma olmaması tüm çevrelerde gastronomi sektörünün en önemli eksikliklerinden biri olarak değerlendiriliyordu.

Bu eksikliği gidermek amacıyla 2014 yılında ilk adımı atılan YEDY’nin gastronomi dünyasının duayenlerinden oluşan Kurucular Kurulu ile Danışma Kurulu üyeleri geçtiğimiz günlerde bir araya gelerek son hazırlıklarını tamamladı. YEDY Kurucular Kurulu Anadolu Halk Mutfağı Derneği Başkanı Adnan Şahin, Mutfak Dostları Derneği Başkanı Zeynep Kakınç, Günaydın Et Restaurantları Kurucu Ortağı Cüneyt Asan, Grafikir Reklam Ajansı Başkanı Bora Çınar, TIFF Yapım Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Akgün, Doktor Bülent Şen, NTV Operasyon Müdürü Cengizhan Kocahan ve Dolce Pastaneleri Kurucusu Nilgün Ertuğ’dan oluşuyor. YEDY Danışma Kurulu üyeleri arasında ise ülkemizin önde gelen yiyecek, içecek ve otelcilik danışmanlarından Osman Serim, Türk Kahvesi Kültürü ve Araştırmaları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Arzum Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kolbaşı, TÜRES Başkanı Ramazan Bingöl, Yemek Kültürü Araştırmacısı ve Yazar Filiz Hösükoğlu, Gastronomi Yazarı, Yemek Fotoğrafçısı ve Stilisti Aydan Üstkanat, Mutfak Dostları Derneği Danışma Kurulu Üyesi ve Yemek Yazarı Sevim Gökyıldız, Habertürk Gazetesi Köşe Yazarı ve Yüksek Mimar Ali Esad Göksel, Slow Food Bardacık Birliği Lideri ve Yemek Araştırmacısı Nedim Atilla, Şarap Dostları Derneği Eski Başkanı Ahmet Aykut, Dünya Gazetesi Gastronomi Yazarı Faruk Şüyun, IC Holding Turizm ve Hizmetler Grup Başkanı Orhan Hallik, İş Adamı Orhan Kesikoğlu ve Türkiye Aşçılar Federasyonu Başkanı Zeki Açıköz gibi gastronomi dünyasının kanaat önderleri sayılan isimler bulunuyor.

YEDY’nin ilk etapta Türkiye’yi kapsayan sonuçları 24 Ağustos 2017 akşamı seçkin konukların katılımı ile İstanbul’da gerçekleştirilecek olan lansmanda açıklanacak.

Danışma Kurulu toplantısında söz alan üyelerden Mutfak Dostları Derneği Danışma Kurulu Üyesi ve Yemek Yazarı Sevim Gökyıldız konuyla ilgili olarak “YEDY, bizim gibi mutfakla ilgili, Türk mutfağının tanıtılması ve dünya mutfakları arasında layık olduğu yeri alması için çaba gösterenlerin yıllardır beklediği mükemmel bir hareket olacaktır. İçinde olmaktan mutluyum” dedi. Şarap Dostları Derneği Eski Başkanı Ahmet Aykut ise “Beğenmek ve beğeniyi belirtmek kişileri veya kurumları geliştirir, aynı önyargısız eleştirmek ve eleştiriyi belirtmek gibi. YEDY'nin bu anlamda büyük bir açığı kapatacağına ve gastronomi dünyamıza yeni pencereler açacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı. YEDY ile ilgili görüşlerini paylaşan ülkemizin önde gelen yiyecek, içecek ve otelcilik danışmanlarından Osman Serim de “Derecelendirme sistemlerinin hem işletmeleri ödüllendirmek hem de tüketicileri yönlendirmek adına önemli olduğunu düşünüyorum. Türk gastronomisinin dünyayla entegrasyonu anlamında ciddi derecelendirme kuruluşlarına ihtiyacımız var. YEDY’nin de bu eksikliği gidereceği inancındayım” dedi.

 

YEDY Nasıl İşliyor?

YEDY organizasyonu için kimliklerini gizli tutmayı kabul etmiş, gastronomi konusunda derin bilgisi, merakı ve tecrübesi olan, her bölgeden 5 olmak üzere toplam 30 ve İstanbul’dan 40 olmak üzere Türkiye genelinde 70 adet gizli müfettiş 4 yıl boyunca aralıksız çalışarak derecelendirme çalışmalarını yürüttü. Bugün sayıları toplam 102’ye ulaşan YEDY müfettişlerinin topladığı bilgiler ile artık sona gelindi. Tamamı titizlikle seçilmiş müfettişler büyük gizlilik içinde sıradan bir müşteri gibi restorana giderek menüyü inceledi, masa örtülerinden kaşık-çatala, ambiyanstan müziğe kadar restoranı tepeden tırnağa mercek altına alarak yıldız sistemi ile derecelendirme yaptı.

Türkiye’nin ilk derecelendirme sistemi olan YEDY kapsamında ölçme ve değerlendirme yapılan tüm işletmeler, müfettişler ile olan istişareler sonucu ve alanında en yetkin kanaat önderlerden oluşan YEDY Danışma Kurulu tarafından belirlendi; hiçbir şekilde talep doğrultusunda bir işletmeye inceleme yapılmadı.

 

Yıldızlar Ne Anlama Geliyor?

“1 yıldız” işletmenin olduğu il ya da ilçede tercih edilmesi önerilen mekânları, “2 yıldız” işletmenin bulunduğu il ya da ilçenin yakınlarında iken yol değiştirmeye değecek mekanları, “3 yıldız” ise sadece o işletmede yemek deneyimi yaşamak için o şehre gidilebilecek mekanları belirtiyor. Yıldız almaya hak kazanmasa da sıra dışı, başarılı bulunan ve tavsiye edilen işletmeler “Lezzet Noktası” kategorisinde değerlendiriliyor.

 

Objektif ve Prestijli Bir Organizasyon

YEDY organizasyonu objektifliğini sürdürebilmek adına kimliği ortaya çıkmış müfettişler ile yollarını hemen ayırıyor ve bu işlem kamuoyu ile paylaşılıyor. Objektifliğini ve bağımsızlığını korumayı ilke edinen YEDY organizasyonu hiçbir şartta yiyecek ve içecek işletmeleri ile maddi ilişki içerisine girmiyor ve bu işletmelerden reklam almıyor.

Birinci etapta Türkiye’nin 7 bölgesi 81 ilini kapsayan YEDY, ikinci etap çalışmaları ile Avrupa’yı da kapsayacak şekilde genişletilecek ve Batı Avrupa Basın Lansmanı 2018 Mayıs ayında dünya gastronomi başkentlerinden Madrid’de gerçekleştirilecek. 2017 yılı sonuçlarını kapsayan “YEDY Derecelendirme Kitabı”, 24 Ağustos’ta 20 ülkeden yazarlar ve profesyonel şeflerin katılımı ile İstanbul’da yapılacak lansmanda yayınlanacak. 


TAV