Galataport İstanbul'da Yılda 1,5 milyon kruvaziyer yolcusu bekleniyor

Şehrin tarihi limanını, dünya standartlarında bir kruvaziyer limanı ile kültür sanat, alışveriş ve gastronomi mahallesine dönüştüren Galataport İstanbul, 930 yolcu kapasitesine sahip Viking Venüs yolcu gemisine ev sahipliği yapıyor.

24 Kasım 15:49

 

Galataport İstanbul bu yılın son yolcu gemisini ağırlıyor

Şehrin tarihi limanını, dünya standartlarında bir kruvaziyer limanı ile kültür sanat, alışveriş ve gastronomi mahallesine dönüştüren Galataport İstanbul, 930 yolcu kapasitesine sahip Viking Venüs yolcu gemisine ev sahipliği yapıyor. İstanbul’a 23 Kasım’da öğleden sonra gelen gemi, 26 Kasım’da İstanbul’dan ayrılacak.

Açıldığı günden bu yana İstanbul’un odak noktası haline gelen Galataport İstanbul, yılın son gemisini karşılıyor. Galataport İstanbul, seferlerin başladığı  1 Ekim’den itibaren Venüs Viking ile birlikte toplam 8 kruvaziyer gemisini ve mürettebat dahil yaklaşık 7000 yolcuyu ağırlamış oldu. Toplam 930 yolcu kapasitesine sahip Viking Venüs gemisi, bugün Galataport İstanbul’a yanaşarak 3 gün boyunca limanda kalacak. Kuşadası’dan kalkan Viking Venüs Yunanistan Pire Limanı’na gitmek üzere 26 Kasım’da limandan ayrılacak. Karaköy’ün devamı niteliğinde bir mahalle olarak hayata geçen Galataport İstanbul, mikro hedefte Karaköy’e ve Beyoğlu’na, makro hedefte ise ülke turizmine, tanıtımına ve ekonomisine önemli ölçüde katkı sağlıyor.

Yılda 1,5 milyon kruvaziyer yolcusu bekleniyor

Galataport İstanbul’a yıllık mürettebat dahil 1,5 milyon kruvaziyer yolcusu gelmesi bekleniyor. Turizm Bakanlığı verilerine göre Türkiye’ye gelen bir turist ortalama 62 dolar harcıyor. Galataport İstanbul’a gelecek kruvaziyer yolcusu turistin ortalama harcamasının 400-600 Euro arasında olacağı tahmin ediliyor. CLIA’nın (Uluslararası Kruvaziyer Hatları Birliği) 2018 yılı raporuna göre ise indi-bindi yapan bir yolcu ana liman şehrinde 376 dolar, günübirlik seyahat eden bir yolcu 101 dolar harcıyor. Bu araştırmalar kruvaziyerle ülkeye gelen ziyaretçilerin, gemilerin uğradığı her ülkede turistlerin ortalama harcamalarının çok üstünde bir döviz girdisi sağladığını ortaya koyuyor.

Galataport İstanbul Liman İşletme Genel Müdür Yardımcısı Figen Ayan, aynı zamanda ilk 

Türk başkanı seçildiği MedCruise Birliği ile gerçekleştirdiği görüşmeler sonrasında kruvaziyer gemilerinin yoğun olarak İstanbul’a gelmesini beklediklerini belirtti. Figen Ayan, dünyadaki en büyük ikinci pazar konumundaki Akdeniz çanağını temsil eden MedCruise Birliği ile İstanbul’u yeniden kruvaziyer gemilerinin rotasına sokma girişimlerinin olumlu sonuç vermesi ve Viking Venüs gemisinin ziyareti hakkında şunları söyledi: “Galataport İstanbul olarak yolcu gemilerini ağırlamaktan memnuniyet duyuyoruz. Viking Venüs’ün bu yılın son yolcu gemisi olmasıyla beraber planlamamızda olmayan ek seferlerinde çıkabileceğini de düşünüyoruz. Limanımızda, yıllardır beklediğimiz yolcu gemileri trafiğine kısa sürede ulaşmayı planlıyoruz. Uluslararası ve ulusal tüm düzenlemeleri yerine getirdiğimiz, dünyada eşi olmayan özel kapak sistemiyle ayrılan rıhtım ve dünyada ilk kez uygulanan yer altı terminalimiz halihazırda kruvaziyer şirketlerinin merceği altında. 2022 yılı için 250’ye yakın gemi rezervasyonumuzu aldık. Önümüzdeki yıl ev sahipliği yapmayı beklediğimiz yolcu gemilerimizle kruvaziyer turizmine katkı sağlamaya devam edeceğiz.”

Gemi limana yanaştığında sahil şeridi halka açık olmaya devam ediyor

Galataport İstanbul, şehrin tarihi limanını dünya standartlarında bir kruvaziyer limanına dönüştürdü ve yer altı terminali, özel kapak sistemi, geçici gümrüklü alan gibi inovasyonları sektör ile buluşturdu. Liman, yolcu gemisini ağırlarken 176 kapaktan oluşan özel kapak sistem ile geminin yanaştığı kısım gümrüklü alan ve güvenlik (ISPS) alanı ayrılıyor ve geçici gümrüklü saha oluşturuluyor. Bu inovasyon sayesinde Karaköy’ün eşsiz sahil şeridi, geminin yanaştığı ve kapaklarla ayrılan kısım hariç, açık olmaya devam ediyor. Yolcuların her türlü terminal, bagaj ve pasaport kontrol işlemleri dünyanın ilk yer altı terminalinde gerçekleşiyor.

Galataport İstanbul Hakkında: 

Doğuş Grubu’nun Özelleştirme İdaresi tarafından 16 Mayıs 2013’te gerçekleştirilen Salıpazarı Limanı İhalesi’ni 702 milyon USD teklifle kazanmasının ardından, Grup Ocak 2014’te Bilgili Holding’e bağlı BLG Capital ile ortaklık gerçekleştirdi ve bu ortaklıkla alanın geliştirme ve işletmesinden sorumlu Salıpazarı Liman İşletmeciliği ve Yatırımları A.Ş. kuruldu. Türkiye Denizcilik İşletmeleri A.Ş. ile yapılan devir sözleşmesini takiben, Şubat 2014’te liman sahası devralındı ve faaliyetlere başlandı. Şirketin unvanı, Şubat 2018 itibariyle Galataport İstanbul Liman İşletmeciliği ve Yatırımları A.Ş. olarak değiştirildi.   

Galataport İstanbul, 1,7 milyar dolarlık yatırım tutarı ile Boğaz kenarında 1,2 km sahil şeridini kapsayan, dünyanın en önemli projeleri arasında yer alıyor. Galataport İstanbul erişilebilir ve düşük katlı yapıları, bölgenin tarihi dokusuyla uyum içindeki mimarisi, alternatif ulaşım olanakları gibi birçok özelliği ile öne çıkıyor. Misafirlerine “nefes alan”, sağlıklı ve güvenli bir kültür sanat, alışveriş, yeme içme ve çalışma deneyimi sunuyor.

Şimdiden dünyadaki benzer projeler için bir ilham kaynağı haline gelen Galataport İstanbul, dünyada ilk kez hayata geçirilen ve özel bir kapak sistemi ile yerin altında kurgulanan 29.000 m2’lik terminale ev sahipliği yapıyor. Bu inovasyon sayesinde yıllardır erişime kapalı olan Karaköy’ün eşsiz sahil şeridi, şehrin en özel yürüyüş rotalarından biri haline geldi.

Galataport İstanbul tescilli binaların restorasyonu ile de İstanbul'un çok değerli tarihi binaları şehre geri kazandırılıyor. Rıhtımın en eski binası olan Paket Postanesi, özel arduvaz çatıları ve cepheleri ile projenin simgelerinden biri. Projede yer alan diğer üç tescilli bina; Merkez Han, Karaköy Yolcu Salonu ve Çinili Han binaları da restore edilerek The Peninsula İstanbul oteline ev sahipliği yapacak. Dünyada sadece 10 seçkin lokasyonda yer alan The Peninsula Hotels markasının bir halkası olan otel, 177 odası ile tarihi yarımadanın tam karşısında yer alıyor.

Sahasında barındırdığı İstanbul Modern ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Resim ve Heykel Müzesi ile sanatın Türkiye’deki en iyi örneklerine ev sahipliği yaparak şehrin kültür sanat alanındaki yeni buluşma noktası haline geldi. Galataport İstanbul, yıl boyunca pek çok kültür sanat ve tasarım etkinliğine ev sahipliği yapacak. Proje kapsamında peyzaj düzenlemesi hayata geçirilen tarihi Tophane Meydanı da İstanbul’un ilk Müze Meydanı oldu. Bu meydanın merkezinde yer alan ve tarihi 1848’e uzanan Tophane Saat Kulesi, çok özel bir teknikle yerinde kaldırılarak restore edildi.

 

MedCruise Kuruluşu Hakkında

MedCruise Kuruluşunun ana misyonu, Akdeniz'de ve komşu denizlerinde bulunan kruvaziyer limanlarını ve sektörü teşvik etmektir. Kuruluş, ağ oluşturma, tanıtım ve mesleki gelişim fırsatları sunarak, üyelerinin kruvaziyer endüstrisinin büyümesinden yararlanmalarına yardımcı olmaktadır.

Yedi farklı ülkedeki 16 limanın iş birliği anlaşmasıyla 11 Haziran 1996'da Roma'da kurulan MedCruise Kuruluşu, bugün 21 ülkeye yayılmakta ve Afrika, Atlantik, Karadeniz, Asya ve Avrupa olmak üzere farklı denizlerde ve kıtalarda yer almaktadır. MedCruise, 140'tan fazla limanı ve 34 ortak üyeyi temsil etmektedir.

 

Uyarı! Bu sitede yer alan tüm içerikler, "5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu" uyarınca tescil ve koruma altındadır. Kısmen dahi olsa; basılı şekilde ya da internet üzerinde, izinsiz çoğaltılıp kopyalanamaz, alıntı yapılıp kullanılamaz. Ancak habere aktif link verilerek kullanılabilir. Aksi taktirde İstanbul Mahkemeleri yetkilidir.


TAV