HSBC Grubu’nun; ‘Emekliliğin Geleceği - Sağlıklı Yeni Başlangıçlar Raporu’na göre henüz emekli olmayanların %65’i sağlıklarının bozulması halinde emeklilik için yeterli birikim yapmanın daha zor hale geleceğine inanırken, %62’si de emeklilikte sağlık için ne kadar harcama yapmaları gerekeceğini öngöremediklerini söylüyor.
HSBC Grubunun \"Emekliliğin Geleceği - Sağlıklı Yeni Başlangıçlar\" Raporu, emeklilik eğilimleri ile ilgili çarpıcı bulguları ortaya koyuyor. Dünya genelinde 17 ülkede 18 binden fazla katılımcının dahil olduğu araştırmanın sonuçları sağlık risklerinin hem emeklilikten önce hem de emeklilikte kaygıya neden olduğunu gösteriyor.
Raporda; çalışma çağındakilerin ve emeklilerin %41\'inin sağlıklarının bozulması halinde hareketlerinin kısıtlanacak olmasından endişe ederken, %40\'ı kendi bakımlarını sağlayamayacak olmaktan kaygılanıyor. Yine %40\'lık bir kesim, sağlıkları kötüleşirse finansal refahlarının da olumsuz etkilenecek olmasından endişeleniyor.
Emekliler kendilerine daha iyi bakıyor
Emekliler, sağlıklarını korumak için emekli olmayanlara göre daha fazla çaba gösteriyor. Çalışma çağındaki kişilerin %34\'ü iş hayatındaki yoğunluğun daha sağlıklı bir yaşam tarzına geçmelerine engel olduğunu belirtiyor. Emeklilerin %70\'i sağlık risklerini azaltmak için beslenmelerine daha fazla özen gösterirken, bu rakam emekli olmayanlarda % 58\'de kalıyor. Düzenli sağlık kontrolü yaptırma oranı emeklilerde %58, emekli olmayanlarda ise %41 olarak karşımıza çıkıyor.
Emekli olmak istediğini söyleyen 45 yaş ve üstü bireylerin %23\'ü, iş hayatının ruhsal ve/veya bedensel sağlıklarını olumsuz etkilediğini belirtirken, yeni emekli olmuş bireylerin %24\'ü genel sağlık durumlarının emekli olduktan sonra iyileşme gösterdiğini ifade ediyor.
Finansal planlama ihtiyacı her zamankinden fazla
HSBC\'nin \"Emekliliğin Geleceği - Sağlıklı Yeni Başlangıçlar\" Raporu\'nda, emeklilik yaşamındaki finansal koşulların iyileştirilebilmesi için atılması gereken adımlar 4 başlık altında özetleniyor. Buna göre; daha erken bir emeklilik için tasarruf yapmaya olabildiğince önceden başlanması ve finansal planlamaların uzun vadeli yapılması önem arz ediyor. Bunun yanı sıra sağlık konusunda iyileştirici adımların atılması için emekliliğin beklenmemesi gerektiği belirtiliyor. Son olarak; finansal yükümlülüklerin emekli olmadan önce gözden geçirilmesinin ve olası sağlık ihtiyaçlarının emeklilik planına dâhil edilmesinin önemine dikkat çekiliyor.