Bahar Birinci 2016’yı değerlendirdi. "2016'nın son çeyreğinde hava taşımacılığında performans arttı ama karlılık zayıfladı” dedi.
Emirates Havayolları Türkiye, Romanya , Bulgaristan Müdürü Bahar Birinci, Türkiye Satış Müdürü Deniz Sümerpalazoğlu Radisson Blu Şişli Oteli’nde medya temsilcileriyle sohbet toplantısında Emirates’te gelişmeler ve önümüzdeki planlar hakkında bilgi verdi. "Zorlu geçen yıla rağmen 2015- 2016 mali yılını üst üste 28’inci kez, üstelik rekor bir kârla tamamladık ve seneyi istikrarlı büyüme ile güçlü bir şekilde kapatacağız. Emirates Havayolu olarak, şimdiye kadarki en kârlı dönemimizi geçirerek toplamda 4,7 milyar dolarlık yatırım yaptık."
"Emirates Grubu olarak 2015- 2016 mali yılında geçen yıla kıyasla yüzde 50 artış ile 2, 2 milyar dolar kâr açıkladık. Grubun gelirleri 25,3 milyar dolar olurken, nakit dengesi de 6,4 milyar dolar oldu. 2015-16’da Grubumuz; yeni uçak ve donanımlarına, grup satın almalarına, modern tesislere, en son teknolojilere ve personel girişimlerine toplam 4,7 milyar dolar yatırım yaptı. Tüm bunların sağlam temellerimizin üzerinde yükselerek, rekabetçi sınırlarımızı genişletecek ve uzun vadedeki hedeflerimize ulaşma yolundaki gelişimimizi hızlandıracağına inanıyoruz. 2017 yılında ise çalışmalarımızı, hızını kesmeden büyüme odaklı sürdürmeyi planlıyoruz."
Emirates Havayolları Türkiye, Romanya , Bulgaristan Müdürü Bahar Birinci, Emirates Havayolları’nın gelişmeleri hakkında bilgileri verdi “12 Mart’ta Atina New York uçuşu başlıyor. Türkiye pazarı için Agean Havayolları ile özel fiyat çıkararak İstanbul-Atina ‘dan New York bağlantısı İzmir ve İstanbul çıkışlı bağlanacak. Emirates konforu ile uçmak insanlar için tercih sebebi oluyor. Yolcular A380 ve B 777’ye binince farkı görüyorlar. Ayrıca Kamboçya’ya yeni hat açıyoruz. Turizmin önemli merkezi Ankor Wat’a çok yakın bir havalimanına iniyoruz. Airbus 380 uçaklarının yenilenen bar bölümü Berlin ITB Fuarı’nda tanıtılıyor. Bu bölüme karşılıklı oturma yerleri konularak daha çok yolcuya hizmet verir hale getirildi. Battaniyeler geri dönüşüm amaçlı olarak pet şişelerden yapılıyor. Emirates’te SkyWords üyesi olan yolcular misafirlerini 100 dolar ödeyerek 4 saatliğine havalimanlarında lounge girebiliyor.
Teknoloji ve personele 4.7 milyar dolar yatırım yapıldı. 2016-2015 mali yılıda
29 tane yeni uçak aldık. Toplam 256 uçak oldu. A380 ve B777 ağırlıklı olarak 224 uçak sipariş edildi. Önümüzdeki 18 ay içinde farklı yenilikler olabilir. Halen 83 ülkede 154 noktaya uçuyoruz. 44 üne a380 ile uçuyoruz. Emirates’te 135 ülkede çok uluslu kabin ekibi var. Her uçuşta 8 dil konuşulması nedeniyle önem kazanıyor. Bu şekilde her ülkenin kültürüne uygun servis vermeye çalışıyoruz. Koltuk arkasında kişisel TV’de 6 kanaldan 2500 kanala geçen eğlence sistemi ile öncülük yaptık. Uçakta wifi erişimi var.
City Walls’da Dubai 20 şehir arasında 16’ı en zengin şehir olarak seçildi.Ayrıca en fazla noktaya direk uçuş yapılan havalimanına sahip bulunuyor.2016’da en fazla ziyaretçi almada 15.027 milyon ile dünyada 4’cü sırada yer alıyor. Dubai sürekli yenileniyor. Yeme içmenin en iyisi bulunuyor. Ama kültürel eksikliği vardı. Onu doldurmaya çalışıyorlar, Uluslararası etkinlikler yapılmaya başlandı.
Dubai 2020 Expo'ya kadar 20 milyonu aşkın turisti ağırlaması bekleniyor. Aralık ayında Dubai Park and Resorts diye 3 mlyon metrekarelik park açıldı. İçinde Legoland, Motion Gate, Bollywood gibi parklar var. Buralara turlar düzenlenmeye başlandı. Dubai’de 3 gün kalma süresini bir haftaya çıkaran özellikler oldu. IMG Waldorf Adventure 149 bin metrakere ile dünyanın en büyük kapalı tema parkı açıldı. Eğlence bölümleri ile turlar düzenlenmeye başlandı. Dünyada havayolu 9.9 milyon kişi havayollarında çalışıyor. Havacılık endüstrisinin desteklediği endüstrilerin toplamı 63 milyondur dedi.
Emirates Hakkında Gelişmeler ve Yenilikler
• 2015-2016 yılında 1,9 milyar Dolar ile şu ana kadarki en yüksek kâr oranını elde eden Emirates, Kasım ayı verilerine göre 2016 yılının ilk yarısında bir önceki sene aynı döneme göre taşınan yolcu sayısını yüzde 9 artırdı.
• Emirates, 2016 yılı ilk yarısında 28 milyon yolcu taşıdı ve 12.5 milyar Dolar gelir elde etti.
• Emirates tarafından aynı dönem içerisinde yeni uçak donanımları, modern tesisler, son teknolojiler ve personel girişimine 4.7 milyar Dolar yatırım yapıldı.
• 2016 yılı içerisinde tüm Emirates uçakları dünyayı 20.561 kez dolaştı.
• Emirates, 7.7 milyar Dolar ile dünyanın en değerli havayolu markası oldu.
• 2016 yılında 58 milyon yemek servis edildi, 8.8 milyon yolcu uçak içi Wi-Fi hizmetinden yararlandı, 2.75 milyon First ve Business Class kiti dağıtıldı.
• Toplamda 55 milyon yolcu taşıyan Emirates, 194 bin uçuş gerçekleştirdi.
• Emirates 2016 yılında, 20 A380 ve 16 Boeing 777-300ER olmak üzere 36 uçak satın aldı.
• 2016 yılında Emirates’in yeni hatları Filipinler’de Cebu ve Clark, Çin’de Yinchuan ve Zhengshou, Myanmar’da Yangon, Vietnam’da Hanoi ve Amerika Florida’da Forth Lauderdale oldu.
• 12 Mart 2017’de başlayacak Atina-New York uçuşları ile artık İstanbul ve İzmir’den çıkan yolcular Atina üzerinden New York (Newark)’a Emirates konforu ile çok kolay bir şekilde uçabilecekler.
• İstanbul ve İzmir çıkışlı New York (Newark) uçuşları Economy Class’ta kişi başı havalimanı ve yakıt vergileri dahil 610 Dolar, Business Class’ta ise 2.558 Dolar’dan başlıyor.
• Aynı zamanda 1 Temmuz 2017 itibariyle başlayacak Kamboçya Phnom Penh uçuşları ile yolcular hem çok önemli bir ticari merkeze hem de çok önemli tarihin yattığı Ankor Wat’a ulaşabilecekler.
• Yangon – Phnom Penh arası uçuş hakkı olan Emirates, özellikle Myanmar gidiş, Myanmar’dan Kamboçya’ya geçiş yapılan turlar için büyük kolaylıklar sunacak.
• Vietnam (Saygon) gidiş, Kamboçya ( Phnom Penh) dönüş olarak turlarda güzel bir rota imkânı sağlayacak (Sayon-Hanoi-Halong Bay-Seam Reap-Phnom Penh).
• Phnom Penh uçuşları Economy Class’ta kişi başı havalimanı ve yakıt vergileri dahil 799 Dolar, Business Class’ta ise 2.699 Dolar’dan başlıyor.
• Emirates, 6 kıta ve 83 ülkede toplam 154 destinasyona uçuyor. Bu destinasyonların 47 tanesine uçuşlar A380 model uçaklar ile yapılıyor.
• Emirates, dünyanın en büyük A380 ve B777 filosuna sahip havayolu firması.
• 256 adet geniş gövdeli Airbus ve Boeing uçakla faaliyet gösteren Emirates’in toplam değeri 108 milyar doların üzerinde 222 uçak siparişi bulunuyor.
• Dünyanın en hızlı büyüyen havayolu şirketlerinden biri olan Emirates, bugüne kadar 500’ün üzerinde uluslararası ödül kazandı.
• Emirates, 2016 yılında Skytrax tarafından dünyanın en iyi havayolu seçildi. Bu ödülü Emirates, dördüncü kez aldı.
• Emirates Havayolu’nun iş modelinin merkezinde gerçek uluslararası rekabet ve sınırsız gökyüzü yatıyor. Açık küresel ekonomi için özgür ve adil ticaret, ekonomik büyüme ve daha fazla istihdam Emirates’in hedefleri arasında yer alıyor.
• Emirates, 135 ülkeden çok uluslu bir kabin ekibine sahip.
• Emirates’in geniş gövdeli uçaklarının konforu, yüksek tavanları ve geniş alanları klostrofobiye izin vermiyor.
• Emirates’in son teknolojiyle donatılmış modern uçaklarında her hatta ve koltukta 2.500 kanala kadar çıkan ödüllü kabin içi eğlence sistemi “ice” bulunuyor.
• Ayrıca yolcular yüksek hızlı Wi-Fi erişimi ve cep telefonu hizmetinden uçuş boyunca yararlanabiliyorlar.
• Emirates Economy Class gece uçuşlarında artık EcoTHREAD geri dönüşümlü battaniyeler kullanıyor. 28 adet plastik şişeden üretilen battaniyeler ile Emirates 2019 yılı sonuna kadar doğadan 88 milyon plastik şişeyi kurtarmayı hedefliyor.
• Emirates’in A380 uçakları ile First ve Business Class deneyimi, lüksü başka bir seviyede yaşatıyor. First Class yolcuları uçak içi bar ve dinlenme alanında sosyalleşebilirken aynı zamanda uçak içerisinde bulunan duş ve spa’dan da yararlanabiliyorlar.
• Emirates’in Dubai’deki 11 milyon Dolar’a yenilediği Business Class Dinlenme Salonu, Dubai Uluslararası Havalimanı Terminali B Salonu’nda yer alıyor.
• Emirates Skywards, Cash+Miles nakit ve Skywards Mil kombinasyonu girişimi ile uçak bileti almayı mümkün kılıyor.
• Emirates Skywards ile Dubai Duty Free’de mil harcama artık yapılabiliyor. Emirates Skywards üyeleri, kazandıkları Milleri, Dubai Uluslararası Havalimanı ve Güney Dubai’deki Al Maktoum Uluslararası Havalimanı’ndaki Dubai Duty Free mağazalarında harcayabiliyor.
• Emirates, müşteri memnuniyeti ve hizmet kalitesini geliştirmek için Dubai Uluslararası Havalimanı’ndaki seçkin Dinlenme Salonlarına erişimi genişletiyor. Emirates yolcuları artık küçük bir ücret karşılığında Dubai Uluslararası Havalimanı’ndaki lüks Dinlenme Salonlarını kullanabiliyor.
• First ve Business Class uçuşlar için Dubai Havalimanı’nda ayrı bir terminal yer alıyor.
• Hem Premium hem de Economy Class için uçuştan 6 saat-90 dakika öncesine kadar kullanılabilen bagaj bırakma kontuarları ve yine Dubai’de uçuştan 24 ila 6 saat öncesine kadar otopark check-in hizmeti ile yolcular bagajlarını bırakarak şehirde son saatlerini rahatça geçirebiliyorlar.
• Emirates son olarak A380 uçak içi dinlenme salonunda yaptığı geliştirmeler ile özel yat kamaralarından ilham adlığı yeni tasarımı, daha geniş oturma alanı, yeni koltuk düzeni ve yolcuların güncel uçuş bilgileri ve canlı haber/spor yayınlarını izleyebilecekleri 55 inç (140cm) LCD ekran gibi bir dizi yeniliği yolcuların hizmetine sunuyor.
Dubai Hakkında Gelişme ve Yenilikler
• Dubai’nin 2020 Expo’ya kadar 20 milyonu aşkın turisti ağırlaması bekleniyor.
• 2030 senesi Dubai endüstriyel stratejisi kapsamında bilgiye dayalı inovasyon ve sürdürülebilir endüstri konusunda Dubai’nin uluslararası bir merkez haline gelmesi hedefleniyor.
• Dünyanın en büyük kapalı tema parkı olan IMG Worlds of Adventure içerisinde Marvel, Lost Valley, Cartoon Network tema parkları ve IMG Boulevard isimli bir dinlenme ve yeme içme alanı yer alıyor.
• IMG Worlds of Adventure içerisinde yer alan Marvel bölümü Spider-Man, The Hulk, Iron Man, Thor gibi Marvel’in en sevilen kahramanlarından ilham alınarak tasarlanmış ünitelere sahip.
• Lost Valley Parkı, dinozorların tarih öncesi izlerini taşıyor.
• Cartoon Network tema parkı; Ben 10, Powerpuff Girls gibi çocukların favori çizgi kahramanlarını onlarla buluşturuyor.
• Parkın dinlenme ve yeme içme alanı IMG Boulevard ise farklı temalardaki restoran ve kafeleri ile ziyaretçilere eğlenerek dinlenme imkânı sunuyor.
• Dubai Parks and Resorts ise Legoland, Legoland Water Park, Motiongate (aynı zamanda film stüdyosu) ve Bollywood Parks tema parklarının yanı sıra Riverland dinlenme ve gezi alanı ve Lapita Hotel olmak üzere 6 farklı bölümden oluşuyor.
• 25 milyon metrekarelik alan üzerine kurulu Dubai Parks and Resorts, Aralık 2016’da kapılarını açtı. Park içerisinde 100’den fazla ünite ve atraksiyon yer alıyor.
• Dubai Parks and Resorts içerisinde yer alan Legoland ve Legoland Water Park 2-12 yaş arası çocuklara yönelik macera, ünite, su kaydırakları ve birçok farklı deneyime ev sahipliği yapıyor.
• Yine Dubai Parks and Resorts içerisinde yer alan Motiongate ise fimlerin fantezi dünyasına yolculuk yapmak üzere son teknoloji birçok aktivasyon içeriyor.
• Dubai Parks and Resorts’un bir parçası olan Bollywood Parks ise dünyadaki Bollywood temalı ilk park olma özelliğini taşıyor.
• Dubai Parks and Resorts’un dinlenme ve gezi alanı Riverland ise geçmişten farklı temalar barındıran alanları, restoran ve mağazaları ile adeta zamanda yolculuk yapma imkânı sunuyor.
• Dubai dünya çapındaki sanatçıların konserleri ile pek çok turist çekiyor.
Şubat ayında Emirates Jazz Festivali kapsamında ağırlanan sanatçılar: Tom Jones, Mariah Carey, Enrique Iglesias.Mart ayında: Guns N Roses, Bryan Adams, Billy Ocean
Nisan: Grease Müzikali, New Order
Mayıs: Justin Bieber (5 Mayıs)
Havacılık ve Turizm Sektörü Dünya ve Türkiye Değerlendirmesi
• 2016 yılının son çeyreğinde hava taşımacılığı endüstrisinde iyi bir performans görülmesine rağmen kârlılık zayıfladı.
• Premium sınıfların ekonomi sınıflarına göre daha iyi performans göstermesi havayollarının finansal performasına artı etki yaptı.
• Emirates’in de dahil olduğu körfez havayolları 2016’da bölgesel olarak en kuvvetli yıllık büyümeyi gösterdiler ve 5 yıl üst üste Orta Doğu Bölgesi’ni uluslararası yolcu trafiğinin 3. büyük pazarı olarak korudular.
• 2016 yılında tüm dünyada 3.7 milyar yolcu uçtu.
• Yolcu trafiğinin bölgelere göre büyüme oranları yüzde 11.8’ ile Orta Doğu, yüzde 8.3 ile Asya-Pasifik ve yüzde 7.4 ile Latin Amerika oldu.
• Türkiye’de turizm geliri bir önceki yıla göre yüzde 29.7 azaldı ve 22 milyar Dolar civarında gerçekleşti.
• Kişi başı harcama 714 Dolar oldu.
• Turizm gideri ise 2015’e göre yüzde 11.4 azalarak 5.5 milyar Dolar oldu. Bunun 4 milyar Doları kişisel seyahat, gerisi paket tur harcamaları olarak yapıldı.
• Yurtdışını ziyaret eden vatandaş sayısı yüzde 9.8 azaldı ve 7.9 milyon kişi oldu.
• Ocak 2017’de İstanbul’a gelen turist sayısı geçen sene Ocak ayına göre yüzde 19 azaldı. En büyük kayıplar Almanya, İngiltere, Fransa, Amerika, İtalya ve Hollanda’dan oldu. Artış ise Çin ve Rusya’dan yaşandı.
• İstanbul’da Atatürk ve Sabiha Gökçen Havalimanlarını 2016 yılında 89.5 milyon yolcu kullandı. 2015’e göre yalnızca 250 bin yolcu artışı oldu.
• İstanbul Atatürk Havalimanı 41 milyonu dış hat olmak üzere 60 milyon, Sabiha Gökçen Havalimanı ise 9.5 milyonu dış hat olmak üzere 29.5 milyon yolcu ağırladı.
Uyarı! Bu sitede yer alan tüm içerikler, "5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu" uyarınca tescil ve koruma altındadır. Kısmen dahi olsa; basılı şekilde ya da internet üzerinde, izinsiz çoğaltılıp kopyalanamaz, alıntı yapılıp kullanılamaz. Ancak habere aktif link verilerek kullanılabilir. Aksi taktirde İstanbul Mahkemeleri yetkilidir.