2002 yılından beri faaliyet gösteren AKUT Bingöl ekibi, kurulduğu günden bu yana karşılıksız yardımseverliğin en güzel örneklerini veriyor. Tamamı gönüllü kadrosu ile vatandaşların yardımına koşan AKUT gönüllüleri, gece gündüz demeksizin eğitim faaliyetlerine de devam ediyor.
Enkaz Eğitimi Aldılar
Geçtiğimiz günlerde "Kentsel Arama Kurtarma" eğitimlerini yenileyen AKUT gönüllüleri, enkazda kazazedeye en sağlıklı ve en hızlı şekilde ulaşma yöntemlerini pekiştirici çalışmaları 12 saat boyunca aralıksız olarak sürdürdü.
Ekibindeki gönüllülerin tamamının olası bir operasyonda aktif olarak görev aldığını belirten AKUT Bingöl Ekip Lideri Ahmet Buzrul, kuruldukları günden bugüne dek 197 operasyonda 211 vatandaşa yardım eli uzatmanın mutluluğuna eriştiklerini belirtti. Yine 232 hayvanı kurtaran AKUT Bingöl gönüllüleri, hayatını kaybetmiş 36 vatandaşı da bulundukları yerden alarak güvenli noktaya ulaştırdıklarını ve sağlık ekiplerine teslim ettiklerini belirtti.
"Yeni gönüllülere her zaman kapımız Açık"
Ekibinde üçü bayan yirmi beş gönüllü olduğunu belirten Buzrul, "bu yirmi beş kişiden on beşinin olası bir arama kurtarma ihtiyacında 7/24 görevlendirilebilecek operasyonel yeterliliğe sahiptir. Bu 15 gönüllü Kentsel Arama Kurtarma dediğimiz enkaz çalışmasında 1-2-3 ve İleri Seviye etaplarını başarıyla tamamlamış, fiziksel ve ruhsal performansı ile motivasyonu son derece yüksek, ekip ruhuyla hareket edebilen, yüksek şiddetteki depremlerde çalışmış, tecrübeli ve donanımlı gönüllülerimizdir." diye konuştu.
"Aramıza katılmak isteyen herkese kapımız açık" diyen Ahmet Buzrul, bir sivil toplum kuruluşunun en önemli ihtiyacının sürdürülebilir insan gücü olduğunu vurguladı ve AKUT'un kapılarının herkese açık olduğunu, insanlara yardım eli uzatmak isteyen herkesi ayda bir defa gerçekleştirdikleri tanışma toplantısına davet etti. AKUT gönüllüsü olmak için sporcu olmaya, sağlık görevlisi olmaya gerek olmadığını belirten Buzrul, öğrencilerden ev hanımlarına, emeklilerden çalışanlara kadar herkesin AKUT'ta yapabileceği bir görev olduğunu belirtti.
Sosyal Medya hesaplarından ve AKUT resmî internet sayfasında yer alan İLETİŞİM bölümünden AKUT Bingöl ekibine er zaman ulaşılabileceğini belirten Buzrul, bölgeni son durumu hakkında da bilgi verdi.
"Tipide Görüş Açımız Düşüyor!"
AKUT Bingöl ekibinin deprem, çığ, kar motoruyla hasta nakli, trafik kazalarına müdahele, boğulma vakaları, dağ ve doğa kazaları konularında aktif olarak görev aldığını belirten Buzrul, "Bingöl'de kar yağışı Kasım ayında başlar. Şubat Mart aylarına kadar aralıklarla devam eder. Yer yer kar kalınlığı 2 metreyi geçmektedir. Bu nedenle köy yolları kapanır. Bize köylerden hasta ihbarları gelmeye başlar. İhbarlar bize köy muhtarı, hasta yakınları, Jandarma ya da Valilik Kriz Merkezi tarafından bildirilir. Benim ekibim, olası bir operasyona karşı her an göreve hazır durumdadır. Kış aylarında olduğumuz için, yoğun kardan dolayı, Bingöl'de şu anda hemen hemen tüm köylerin merkezle irtibata kesilmiş durumda. Biz kar yağışı başlamadan evvel tüm araçlarımızın ve kar motorlarımızın bakımlarını yaptırmıştık. Herhangi bir afete karşı 7/24 hazır durumdayhız ve telefonlarımız da açık konumda. Tarafımıza gelen herhangi bir ihbarda araştırma yapıp durumu teyit ettikten sonra ihbar yapılan bölgeye ekip olarak hareket etmeye çalışıyoruz." dedi.
Tipi olduğunda, kar motorunun üstü açık olduğundan, görüş açılarını kaybettiklerini belirten Buzrul, bu durumda hastaya ulaşmalarının zorlaştığını, hastaların da daha ciddi bir tehlike yaşamamak adına, mümkün ise önceden tedbir almalarının önemine dikkat çekti. "Meteoroloji bir haftaya kadar olan verileri önceden verebiliyor. Kar yağışını artık önceden bilmek mümkün. Karın birkaç saatte iki metreyi bulabildiği bir coğrafyada yaşadığımızı da hepimiz bilmekteyiz. Doğum tarihi yaklaşan hamileler ya da diyaliz makinesine bağlanması gereken hastalarımız, yani hastaneye gitme tarihi aşağı yukarı belli olan kişiler, bu tarih yaklaşınca merkezi noktalara, varsa yakınlarının yanlarına gittikleri takdirde daha büyük sorunlarla karşılaşmamış oluruz" diye konuştu.
Ekibinin teknik kapasitesinden de bahseden Buzrul, "AKUT Bingöl ekibi olarak 1 adet 4X4 arazi aracımız, 2 adet kar motorumuz, deprem, boğulma, trafik kazalarına müdahalede kullanabileceğimiz kırıcı, kesici, delici aletler, dalgıç kıyafetleri ve benzer ekipmanlara sahibiz. Yanı sıra büyük bir afette yanımızda götürmemiz gereken jeneratör, çadır, tahkimat malzemeleri gibi 2 tonluk teknik ekipmanımız bulunmaktadır. Ekibimize operasyonda 10 gün boyunca yetecek kuru gıdamız, 2 tane 10'ar kişilik kamp çadırımız, gerekli diğer barınma malzemeleri ve tüm bu malzemelerin bakımı, ulaşımı, kurulumu, toparlanması gibi işlerden sorumlu 7 kişilik lojistik ekibimiz bulunmaktadır." Dedi.
AKUT'un ülke genelinde 36 ekibi olduğunu belirten Buzrul, "Biz arama kurtarma konusunda bu ülkenin ilk sivil toplum kuruluşuyuz. Şu anda da ülkemizin, Birleşmiş Milletler tarafından tüm dünyada uluslararası standartlarda arama-kurtarma yapabilir olarak akredite edilmiş-onaylanmış tek sivil toplum kuruluşuyuz. Dünyanın her yerinde arama-kurtarma yapabilecek kapasitedeyiz. Gücümüzü vatan ve insan sevgisinden alıyoruz. Halkımızın sevgisine layık olmak adına gece günüz aralıksız olarak çalışıyoruz" diye konuştu.