Ağrınızın Nedeni Soğuyan Havalar Olabilir

Pek çok kişi yağışlı havayı tahmin etmesini sağlayan eklem ya da kemik ağrısı çektiğinde kendinde romatizma olduğunu söyler.

13 Ocak 11:29

Eklem rahatsızlığı olanlar genellikle meteorolojiden çok daha hassas ve doğru şekilde hava durumu hakkında önceden bilgi verebilir. "Romatizmam yine azdı, hava bozacak" sözü bu yüzden kısmen doğrudur. Bunun nedeninin normal yapısı bir şekilde bozulmuş eklemlerdeki basınç ve ağrı hassasiyetinin artmış olması olduğunu söyleyen Liv Hospital Ankara Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Rıdvan Alaca, havadaki basınç değişikliklerinin bu hastalar tarafından daha önceden fark edildiğini söyledi.

Soğuk Havalar Ağrıyı Artırıyor

Havaların soğumasıyla ağrıların artması yeni bir hastalığın habercisi değildir. Mevcut bir hastalığa bağlı olarak ağrılar artar. Bu durum daha çok iltihaplı romatizmal hastalıklarda olmakla beraber, ileri yaşlarda sık görülen kıkırdak aşınması ve kireçlenmesi olanlarda ve eski kırık bölgelerinde de sık görülür. Soğuk aynı zamanda kaslardaki kasılmayı ve buna bağlı ağrıyı da artırabilir. Bu şekilde soğuk-kasılma-ağrı kısır döngüsü tetiklenmiş olup bel ve boyun başta olmak üzere tutulmalar ve ağrılı durumlar soğuk havalarda daha çok oluşur. Bu durumun önemli sebeplerinden biri de yüzeyel damarların soğuk ortamlarda büzüşmesi ve bunun sonucunda diğer dokular gibi kas dokuda da kanlanmanın azalmasıdır. Bu azalma sonucunda kaslar sertleşir, daha kolay tutulur ve ağrılı tablolar daha kolay ortaya çıkar. Spor yapan kişilerde bu tablonun yaşanmaması için spor öncesi ısınma egzersizleri soğuk havalarda daha da önem kazanır.

Cerrahi Operasyon Son Seçenek

Soğukta artan ağrıların tedavisi ağrıya neden olan hastalığa göre değişir. Ağrının nedeni çoğunlukla olduğu gibi kireçlenme ise eklemi dinlendirmek, kilo vermek (özellikle diz, kalça ve bel için), sıcak uygulamak, ağrı kesici ilaçlar almak ve fizik tedavi geçerli tedavi yöntemleridir. Cerrahi operasyon ancak çok ağır durumlarda düşünülebilir. Romatoid artrit, lupus, behçet hastalığı, ankilozan spondilit gibi iltihaplı romatizmal hastalıklarda ise ilaç tedavisi önceliklidir. Uygun hastalarda fizik tedavi rehabilitasyon da söz konusudur. Kaslarla ilgili sorunlarda ise ilaç tedavisi (ağrı kesici, kas gevşetici), fizik tedavi ve rehabilitasyon ve uygun egzersizler önerilir. Erken dönemde bu bölgenin istirahat ettirilmesi gerekebilir.


TAV