Gün içinde belirli noktalara seyahat ederken veya yaz tatili için uzun yolculuklara çıkarken özel araçlarını tercih edenlerin zihnindeki en önemli sorulardan biri çocuklarının araç içindeki güvenliği. Avrupa Birliği yeni güvenlik yasasına (I-Size) veya ECE-R 4404 uyumlu ve ADAC gibi uluslararası bağımsız ve güvenilir kuruluşlardan onaylı olmayan yanlış oto koltuğu seçimi, çocukların araç içinde yalnız bırakılması, 5 noktadan kemer kullanılmaması ve benzeri birçok faktör çocukların araç içindeki güvenliğini tehdit ediyor.
Avrupa Birliği yeni güvenlik yasasına (I-Size) uyumlu oto koltuğu seçin
Çocuğun boyuna, kilosuna, yaşına ve kullanılan arabaya uygun koltuk seçin. Her oto koltuğunun kilo ve yaş sınırı farklı olabilir. Otoriteler tarafından kabul görmüş, Avrupa Birliği yeni güvenlik yasası olan I-Size veya ECE-R 4404 ve ADAC gibi uluslararası bağımsız ve güvenilir kuruluşlardan onaylı, testlerde başarılı sonuçlar alarak güvenliğini kanıtlayan, sertifikası bulunan onaylı koltukları tercih edin. Bebek oto koltuğunun araca en güvenli ve kolay şekilde monte edilmesini sağlayan ISOFIX veya araç eminiyet kemeriyle bağlantısı yapılıp yapılmayacağına dikkat edin. Yükseklik ayarı sayesinde panaromik görüş imkanı sunan, SIP+ yan darbe korumaları bulunan, dahili 5-noktadan emniyet kemeri olan, darbe şiddetini absorbe ederek ekstra koruma sağlayan ve hava dolaşımı sayesinde terlemeyi minimum düzeyde tutarak, çocuğunuza daha rahat bir seyahat olanağı sunan EPS / EPP köpük sistemi bulunan koltukları kullanın.
Çocuğunuzu ön koltuğa oturtmayın
Oniki yaşın altındaki çocukların ön koltuğa oturmaları çok risklidir. Bu yaşın altındaki çocukların ön koltuğa oturtulması hava yastığı ile boğulma, camdan fırlama ve benzeri birçok riski de beraberinde getirmektedir. Çocuğunuzun ön koltukta değil, Avrupa Birliği yasalarına uyum çerçevesinde 2010’dan bu yana ülkemizde de geçerli olan kurallara göre onaylanmış çocuk koltuklarında seyahat etmesi gerektiği unutulmamalıdır.
Çocuk oto koltuk kemerini mutlaka kontrol edin
Çocuğunuzun, her seyahat esnasında güvenli bir şekilde bağlanmış olduğunu kontrol edin. Çocuğunuzun otomobil içindeki güvenliğini daha çok arttırmak için başvurulan bu yöntem sayesinde daha güvenli yolculuklar yapabilirsiniz.
Asla yalnız bırakmayın
Market, para çekme ve benzeri kısa işlemler için dahi olsa çocuk arabada yalnız bırakılmamalıdır. Özelikle yaz aylarında araba içindeki sıcaklık 40 dereceyi aşarak çocuklarda sıcak çarpması ve sıvı kaybı ile ölümcül sonuçlar ortaya çıkarabileceği unutulmamalıdır.
Bebek izleme aynası kullanın
Araç sürücüsünün yola odaklanması öncelikli amaç olmalıdır. Dikiz aynasından sürekli çocukları izlemek, arada sırada arkaya dönerek çocukları kontrol etmek sürücünün dikkatini dağıtacak ve kaza yapma riskini artıracaktır. Bebek izleme aynası kullanarak sürücünün sürekli arkasına dönerek dikkatinin dağılmasını engelleyebilirsiniz.