YURTDIŞI ÇIKIŞ HAR(A)CI ...

16 June 11:01

YURTDIŞI ÇIKIŞ HAR(A)CI ...

Sen kaşındın oğlum sen; İTÜ Gemi İnşaatı mezunu Mühendissin. Salla başını, al aybaşı maaşını…Yok.. Tersanede çalışmak bastı beni.

4 dilden bakanlık kokartlı Rehbersin. Ağustos böceği misali, senede 3-4 ay çalış, 8 ay yan gel yat... Olmadı. Körfez savaşı vurdu bizi.

Reklam şirketi kurdun – Pronto&Cemajans. Ciroda zirveye yerleştin. Katagorinde vergi rekortmeni oldun. Kal orada… Kısmet olmadı. H…. Gazetesi, Turizm reklamlarında tekelleştim diye ipimi çekti.

Hediyelik eşya imalatında, dünyayı gezip gördüğüm için enteresan spot mallar ürettim, ithal ettim. Tek kalemde voleler vurdum. Dur orada… Kısmet! Kalıpçım 5 senede yaptırdığım miyon dolarlık kalıplarımı çaldırdı!. 1 ay sonra Mercan’da benim mallar onda bir fiyatına satılmaya başladı.

Rahat battı. Ruhumuzda gezginlik de var. Yurtdışı tur satan 3 adet seyahat acentası kurdum sattım, kurdum sattım. İyi kötü kazandım. En büyük kazancım; dünyada gezmediğim az ülke kaldı. Haritayı bitiririz artık dedim, Döviz 6-8’lerden 20, 30’lara fırladı. Sonra vize krizleri baş göstermeye, ardından ekonomik kriz zengin müşterilerimi vurmaya başladı. 3, 4.000 Euro’dan başlayan Patagonya, Omo Vadisi, Uganda, Ruanda, Namibia, Iceland, Kongo turlarımın yerini önce 1000 Euro’luk Uzakdoğu, sonra 399 Euro’luk Mısır ve Balkan turları ve nihayet 79, 99 Euro’luk Selanik, Dedeağaç turları aldı.

HARÇ, 150 TL’den 1500 TL’ye çıkacakmış…

Şimdi 150 Liralık Yurtdışı har(a)cını 1500 Liraya çıkaracaklarmış. Yine ipimizi çektiler. Müşterim, 3000 TL her şey dahil benden yurtdışı tur satın alacak, yarısı kadar har(a)ç ödeyecek.

Kısaca diyorlar ki; YURDIŞI TUR YAPANLAR TAŞ YESİN..!

Peki, dünyada hangi medeni ülkelerde yurtdışı çıkış harcı var?

Yaklaşık rakamlarla bazı ülkeler; Fiji; 110 Dolar, Palau: 50 Dolar, Jamaika: 50 Dolar, Kosra Rica, Samoa, Kamboçya: 30 Dolar, Küba, Dominik 20 Dolar.

HAR(A)ÇSIZ GÜNLERE…

Saygılarımla

Cem Polatoğlu


TAV