GEZİ KİTAPLARINDA BAŞ ROLDELER

19 August 15:59

MEMLEKETİ VASIFSIZ ESNAF BATIRACAK..!

Bir ülkeye turist gittiğinizde o ülke insanı hakkında ilk intibayı ilk karşılaşılan “yerel halk” yani taksiciler verir. Şoförün kılığı, kıyafeti, davranışı, konuşması, arabanın temizliği önemlidir.

Peki ya bu kişi pis, bakımsız, ter kokan, bir karış sakallı ve turisti dolandırmaya meyilli biriyse… 

GEZİ KİTAPLARINDA BAŞ ROLDELER:

Elbette Türkiye'de dikkat edilmesi gereken diğer esnaf grupları da var ancak dünyanın en önemli, saygın gezi kitaplarına, gezi yazarlarına bakarsak, Türkiye’de dikkat edilmesi gereken hususların başında taksicilerimiz var. Ülkemiz hakkında bilgi almak isteyenlerin Google’a girip “About Turkey trip” yazıp yorumlara bakması yeterli.

Amerikalı turist sosyal medyasında; ”Diplomat babamın işi dolayısı ile gençliğim Türkiye’de geçti. Yıllarca kocama ikinci memleketim dediğim Türkiye’yi ve güzel insanlarını anlattım. Nihayet fırsat bulup İstanbul’a geldik.  Ancak havaalanında aldığımız taksici normal tarifenin 3 katı fiyat istedi.” dedikten sonra restoran, hediyelik eşya vs esnafıyla yaşadıklarını anlatmış. Ve eklemiş. “20 senelik rüyam kabusla sona erdi. Türkiye’ye geldiğim için çok pişmanım. Keşke gelmeseydim ve Türkiye aklımda hep o eski güzel haliyle kalsaydı.”

Bir diğer turist yakınıyor; İstanbul'da bir, taksimetre 180 yazarken müşteriden aldıkları 200 lirayı hemen 50 lira ile değiştirerek "Eksik verdiniz 130 lira daha vereceksiniz" demiş.

Bunların dışında, Müşteri seçen, İstanbul turu attıran, hakaret eden, hatta darp eden taksiciler var.

ÇÖZÜM REKABET;

İhaleyle 5 Taksi şirketine yetki verilecek. Online çağrılabilen taksilerin her biri farklı renk olacak. Kilometre fiyatlarını şirketler kendileri belirleyecek. Puanlama sistemi ile iyi hizmet, yeni araba, temiz giyimli ve dürüst şoförler şirketleri ayırt edecek. Örneğin ben Prag’da sadece siyah taksilere binerim.

Dolaşımdaki taksiler meşgulse, müşteriye veya değişime vs gidiyorsa, tepe ışığı DOLU yazacak, ama eğer tepe ışığı BOŞ yazıyor ise, müşteri el kaldırdığında duracak. Durmayan taksi, hem kendi şirketine hem Belediyeye şikayet edilecek.

İşte kesin çözüm budur.

Saygılarımla

Cem Polatoğlu

www.andiamo.com.tr - 0212 2123030 pbx


TAV